Елеонора Рангелова оглави Техническата комисия на ФИБА


Елеонора Рангелова оглави Техническата комисия на ФИБА
(сн. FIBA.basketball)
22-09-2023 16:04 | BGbasket.com

Мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол Елеонора Рангелова оглави Техническата комисия на ФИБА за периода 2023-2027 г. Това стана ясно след първото заседание на новоизбрания Борд на централата.

ФИБА за пореден път гласува доверие на българката, като само преди дни тя стана първата жена, която бе технически делегат на финал на Световното първенство при мъжете.

След като се събра в навечерието на шампионата в Манила, Филипините, Бордът потвърди всички назначения, като постави силен акцент върху работата за постигане на равенство между половете, което доведе до редица важни постижения.

Съгласно измененията на Общия устав на ФИБА, приети през 2021 г., беше въведено изискването за поне 30-процентно представителство на двата пола във всяка комисия. Така във всички комисии на ФИБА вече 35% от представителите са жени. За първи път три от седемте комисии на ФИБА се председателстват от жена, а в две от останалите четири такава е заместник-председателят.

По-голямата част от жените, назначени за членове на комисиите на ФИБА, или заемат длъжността президент или генерален секретар в съответните национални федерации, или са участвали в някоя от специалните програми на ФИБА.

Любопитното е, че за втори мандат легендата на Германия Дирк Новицки ще продължи да бъде начело на Комисията на играчите, докато негов заместник ще е една от най-успешните сръбски баскетболистки – Соня Васич.

За да подобри глобалното представителство, Бордът реши, че всичките пет региона на ФИБА са представени чрез председател или заместник-председател на комисия.

Пълния списък с членовете на комисиите на ФИБА може да видите ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА, Елеонора Рангелова
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи