Георги Глушков: Успехът на 3х3 е сериозен, имаме деца с качества


Георги Глушков: Успехът на 3х3 е сериозен, имаме деца с качества
(сн. БФБ)
25-09-2023 14:45 | BGbasket.com

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков определи като сериозен успех представянето на отбора ни за момичета U17 на Европейското първенство 3х3 в Крит. Тимът ни се пребори за място на шампионата след квалификации, а след това победи някои от най-силните държави в тази възраст, завършвайки на четвъртото място.

 

Глушков също бе в Гърция специално за шампионата, а пред basketball.bg сподели и впечатленията си от първенството:

- Каква е оценката Ви за представянето на България на Европейското първенство в Крит и колко голям успех за родния баскетбол е това четвърто място?

- Успехът е сериозен. Бяхме изненада за някои държави, защото не се бяхме появявали до този момент. Бяхме 24-и в ранкинга, а бихме втория за тази възраст. Играхме равностойно с Испания, Франция и Германия, които са на високо ниво в баскетбола 3х3. Доволен съм от треньора и от момичетата. Треньорът прие с много вдъхновение тази задача и видяхме, че има резултат. Дисциплинирани сме и имаме качества, само сме малко по-нисички. Има за какво да мислим в бъдеще. Организацията беше уникална. Много тежки състезания. Останалите отбори бяха с щабове от над десет човека. В големите държави се отделя специално внимание на този спорт, който е олимпийски.

- Планирани ли са още участия на български национални отбори на 3х3 турнири?

- През 2011 г. отборът ни за юноши U18 от набор 93 стана вицешампион на световното първенство в Италия, но след това баскетболът 3х3 стана олимпийски спорт и вече има сериозен календар със сериозно присъствие, не само в Европа, а в целия свят. Затова ще видим какви състезания ще има на 3х3 и как да ги включим. Говорим и за момчетата, на които малко не им достигна да се класират за Европейското първенство. Има много класни отбори. Рейтингът ни обаче се вдига, вече имаме друг рейтинг. Четвърти сме на Европейско първенство при момичетата.

- Ще работи ли федерацията все повече за развитието на баскетбола 3х3, който добива толкова голяма популярност в световен мащаб?

- Да, но трябва да видим как точно можем да го развием. Аз имам някои идеи, трябва да ги обсъдим и ще ги споделя на по-късен етап. Това не е самоцел. Имало е други държави, които започнаха преди нас и то с много големи ресурси, но понякога нещата не се случват точно така, както искаш. Така че ние ще го направим по нашия начин, защото виждаме, че има деца, които се вълнуват и могат в този спорт.

- В Гърция имахте среща с представителите на гръцката и румънската федерация за общо партньорство. Как премина тя?

- Това е продължение на разговор, който водихме преди половин година за една колаборация между близките съседни наши държави. Целта е да имаме повече взаимодействие на ниво подрастващи. Говорихме за провеждането на един турнир около Нова година за момичета и момчета U15. Трябва да се включат и още държави, имаме разговори и с други федерации, които биха проявили интерес. Идеята е да се оформи един регионален център, където може да се играе, да споделяме идеи и треньорски виждания. На тези турнири ще има и треньорски семинари, така че ще бъдат много обогатени.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: 3х3, Георги Глушков
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи