Light the Beam – глобалният феномен на Сакраменто


Light the Beam – глобалният феномен на Сакраменто
(сн. instagram.com/sacramentokings)
24-10-2023 15:07 | Мария Маринова

Сакраменто Кингс беше един от най-успешните отбори за последната година в Националната баскетболна асоциация. Тимът завърши трети в редовния сезон на Западната конференция и се класира за плейофите за първи път от 2006 г. насам.

 

Еуфорията около калифорнийския клуб стана още по-голяма, а тя вече завладя и България след привличането на Александър Везенков – едва втория българин в НБА.

 

През този сезон националът ще може да се докосне и до един обичай на Сакраменто, превърнал се в глобален феномен, носещ името „Light the Beam” или в превод - „Запалете лъча“.

 

След всяка победа, „кралете“ имат традиция да „запалват лъча“. Той представлява огромен лазерен лилав лъч, който се захранва първоначално от четири, а с течение на времето вече и от шест лазера и се намира на главния вход на „Голдън Уан Сентър“.

 

След победен мач играч от отбора натиска огромен бутон в залата с надпис “Kings”, докато феновете скандират “Light the Beam”. Именно този бутон дава сигнал на техник на покрива да запали лъча, който свети и при победите на отбора като гост – така че всички в града да знаят, когато „кралете“ печелят.

 

 

Собственикът на Сакраменто Вивек Ранадиве разкрива, че идеята за лъча се появява в опитите за измисляне на нов начин за подобряване на изживяването на феновете в залата. Първоначално тя идва от президента по бизнес операциите в клуба Джон Райнхарт, който е вдъхновен от табела с буква А на паркинга на стадиона на Лос Анджелис Ейнджълс, която светва, когато отборът спечели. По-късно приятелят на Ранадиве - бизнесмен и учен Дейвид Кели, също дава идеи за лилави светлини, които се виждат и от самолет. И така се появява лъчът.

 

През 2022 г. Кингс официално получава и разрешение за запалването му от местната администрация, тъй като самолетите не летят над залата и лъчът, който по думите на Ранадиве, се простира отвъд човешкото око, няма да ги засегне.

 

 

Запалването на лъча става за първи път на 16 септември миналата година, когато „кралете“ празнуват „Денят 916“, символизирайки кода на Сакраменто. Тимът обаче започва сезона с четири загуби, а за първи път началото на традицията на практика е поставено на 29 октомври при първата победа срещу Маями, след което лъчът започва да добива все по-голяма популярност.

 

 

„Едно от нещата, които никога не са ме изненадвали, е страстта на феновете“, разказва Ранадиве пред ESPN. „Така че фактът, че феновете просто го харесаха, не беше изненада. Това, което беше изненада, беше просто не само националният, но и глобалният феномен, в който се превърна.“

 

Дори звездата Стеф Къри имитира победното натискане на бутона, когато вкарва 50 точки в седмия мач от плейофите през миналия сезон и неговият Голдън Стейт елиминира Сакраменто в плейофите.

 

 

Сакраменто получава и прозвището „Beam Team“, но то идва не от кого да е, а от баскетболиста на тима Кевин Хъртър. Той допълнително увеличава популярността на лъча, включително и сред отбора, публикувайки първи #BeamTeam в социалните мрежи.

 

Звездите на Сакраменто Домантас Сабонис и Ди‘Арън Фокс също са сред най-често свързваните с тази традиция, макар понякога и популярни личности от публиката да се включват в нея. През следващите месеци Александър Везенков също ще има шанс да се докосне до тази магия и да запали лъча. А новият сезон вече чука на вратата...

 

3... 2... 1... LIGHT THE BEAM!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, Сакраменто, Александър Везенков
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи