Х Фактор


Х Фактор
(сн. facebook.com/sacramentokings)
30-11-2023 13:20 | Валентин Ангелов | BGbasket.com

Сашо Везенков изчака своя шанс и го изигра брилянтно. Разбира се, че почти целият отбор на Сакраменто Кингс имаше заслуга за успеха над Къри, Уориърс  и компания. Силни минути в края за Фокс, Монк и всеки един от Кингс имаше своите отделни изпълнения, но така наречения Х-фактор бе не кой да е, а българина.  Тройки, чадъри, борби, отлична защита, но статистиката накрая нямаше никакво значение. От момента, в който Везенков се появи в края на третата част Кингс губеха с 16 и накрая победиха с 1, тоест +17 за него говори за приноса му за успеха на тима.

 

Сакраменто все си го бяха изгубили мача с разлика, която класираше Голдън Стейт за финалната осмица на новия НБА турнир. Кингс търпяха загуба до 11 точки и се класираха напред, но в един момент губеха дори и с 24 (48-72). Къри, Томпсън и Уигинс разпиляха защитата на Сакраменто в първото полувреме и не се виждаше как те ще излязат от дупката.

 

Везенков влезна като последен коз на треньора Майк Браун за да спаси положението и евентуално да помогне на отбора да се класира. Всички други 11 баскетболисти до почти края на третата част бяха влезли в игра. Ако Кингс не губеха с толкова много, най-вероятно Сашо нямаше и да влезе до края, тъй като в последните мачове бе изваден от основната ротация на отбора.

 

Вече всички знаят какво се случи и каква бе заслугата на Везенков за успеха на отбора и не само класиране, ами и победа накрая. И идваме до този момент, в който си задаваш въпроса как е възможно всичко това, което направи Везенков след като не получава нужното доверие от треньора. Противно на всякаква логика Сашо влезе и игра наравно добре с най-големите звезди в отбора. За това се иска много здрава психика и невероятно хладнокръвие. Не му трепна ръката да шутира във всяка една възможност, дори и при пропуските си. Нападките досега по време на сезона срещу неговата защита се разбиха на пух и прах. Та той беше най-добрият защитник на Кингс откакто влезе докрая на мача. Затова и треньора Браун не го извади нито за секунда откакто българина влезе в игра. Сашо вкара тази енергия в отбора, която липсваше за почти три четвърти от мача. Публиката се събуди, а това понесе отбора и той не само загуби с по-малко от 12, което явно бе целта с оглед ситуацията в която бе изпаднал, но и накрая победи с кош в последните секунди. Между другото нещо, което остана незабелязано накрая, Къри имаше шанс да стреля и изведе отбора до победа, а той е заплаха за коша веднага след като премине централната линия на терена. Познайте кой беше човека, който му попречи и направи тази стрелба трудна и непостижима...Сашо, разбира се.

 

Имаше нужда Везенков от този мач. Беше неизбежно да се случи имайки предвид класата му. Този мач ще затвърди самочувствието на българина занапред, а и нещо повече – ще върне позагубеното доверие на треньора в българина. Затова и Браун говореше със суперлативи за Сашо след това пред пресата. И вече знае, че винаги има един последен коз в джоба си, който да те извади от голямата дупка. Направените сравнения с Ману Джинобили и първата му година в НБА подсказват, че Браун не натиска бутона здраво за Сашо още от началото, а има по-далечна перспектива към него в Кингс. Треньорът на Кингс цитира аржентинеца и дебюта му в Спърс преди време, когато той беше асистент на Грег Попович.

 

Джинобили по подобие на Везенков дойде като голяма звезда от Европа, ние знаехме за неговите качества, но му отне първата година в НБА за адаптиране и затова влизаше като резерва. Предизвикателство е и за треньорите също, да намерим начин играча да бъде най-полезен за отбора на най-високо ниво. Казал съм му на Саша, баскетболът ти е ясен, никога няма да ти кажа, че натягаш стрелбите, защото ти си един от най-добрите стрелци на терена. Имам доверие в тебе, когато играеш – добре, но може и да не играеш и когато си привикан от скамейката съм сигурен, че ще бъдеш продуктивен. И точно това се случи тази вечер.“ коментира играта на българина Браун след мача.

 

Но след този мач със сигурност би трябвало вече и отношението спрямо българина да се промени. Защото като правиш селекцията си и подписваш с MVP на Евролигата за три години напред, трябва и да знаеш, че не можеш да го оставиш да търка пейката. Разбира се, хубаво е да имаш много опции за ротация на тази позиция и да си позволиш лукса да го третираш така, но това няма да е задълго. Най-големият успех за Везенков в мача от личен план бе, че показа на треньора, че заслужава много повече от това, което получава до момента. Вярно е, има период на адаптация в лигата, но трябва и да му дадеш шанс на играча да играе и направи тази адаптация, за да извлечеш максимума от него и неговото привличане в отбора.

 

Чисто индивидуално, погледнато от обратната страна, нито един от конкуренцията на Везенков в отбора ако бъде изпратен в който и да отбор в Евролигата ще бъде полезен, колкото българина бе такъв за Олимпиакос. Нито Барнс, нито Мъри, нито Лайлс.

 

Уважението от страна на Браун го има от ден първи, а сега е ред и на доверието към българина да бъде една идея по-голямо.

 

Всички очаквания за отношението спрямо Сашо от началото се сбъднаха. След този мач е време и треньорите да покажат малко повече респект към българина и му дадат шанс да се разгърне. От негова страна той е готов да използва всяка една минута, която му се дава. Това го показа снощи, без да му пука, че играе срещу най-добрите баскетболисти в света. И Къри да знае, че има протекция срещу дъжд за близо два месеца напред, когато е следващия му мач срещу Кингс.

 

И нека пак за пореден път всички фенове на Сашо Везенков да стоим на земята. Първа година е, справя се добре, даже както снощи отлично, но нека да сме разумни в очакванията. Пожелаваме само да е здрав, и да бъде готов да използва всяка една минута, която му се дава. А респектът към него и играта му и това какво може той неизбежно ще дойде.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Алексанър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи