Борислав Чилингиров: Направихме сериозна стъпка към професионалното ни утвърждаване в баскетбола


Борислав Чилингиров: Направихме сериозна стъпка към професионалното ни утвърждаване в баскетбола
20-02-2024 11:42 | Деляна Кадиева

Изпълнителният директор на Рилски спортист Борислав Чилингиров разкри пред BGbasket.com какво се крие зад успехите на женския отбор. Той още сподели какво очаква от момичетата да покажат до края на сезона, както в А група, така и при подрастващите.

 

„По-голямата част от женския ни отбор е от 10 години заедно с един и същи треньор, с един и същи екип. Някои от тези момичета имат 10 шампионски титли за 7 години. Половината от тях са и Световни шампионки на ученически игри, както и национални състезателки – заслужили са да са там. Една треньорка, която знае какво да прави, един капитан и помощник-треньор, който е достатъчно опитен състезател, за да накара момичетата да повярват в себе си.

 

Такива тренировки, каквито се водят в женския отбор на Рилски спортист, не съм виждал досега. Вече съм в баскетбола от 30 години. 16 момичета участват в тренировъчния процес. Има още две състезателки, които са по-малки, но също с бъдеще да се развиват. Общо 18 баскетболистки. Битка е да влезеш в 12-е за мач. Когато попаднеш в тях отново е битка, за да играеш в двубоя. Всяка тренировка е битка. Това е правилният начин да развиваме женския баскетбол. Показваме един модел, който не 30, не 20, а още само 10 клуба в България  да го развиват по този начин, няма да излизаме от петицата на Европейски първенства. Ще се доближим до това какъв е бил женският баскетбол в страната преди 35-40 години. Надяваме се с този модел да запалим други клубове и населени места в страната да следват нашия пример. Така и конкуренцията ще се двигне.

 

Най-важното в спорта е да има конкуренция. Направихме така, че тя да бъде доста сериозна в клуба ни и с нея израснахме. Нищо не става изведнъж – има постоянство, трудности, проблеми, сложни взаимоотношения, но с много любов към това, което правим. Направихме една много сериозна стъпка към професионалното ни утвърждаване в баскетбола. Не е последната, разбира се.

 

Нормално е да има едно емоционално пренасищане, да се отрази и в тренировъчния процес. Има сравнително малко време до края на сезона. Надявам се този много сериозен и огромен успех да даде крила на момичетата и в тренировките, и в представянето на мачовете. Очаквам да могат да се развиват. Нашата цел е женският отбор да надгражда с всеки един ден, с всяка една тренировка, с всеки един мач, с всеки един сезон, с всяка една година. Радвам се, че досега го правим.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Рилски спортист, Борислав Чилингиров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи