Професионален баскетбол и висше образование в Германия – от първо лице с Алек Жеков


Професионален баскетбол и висше образование в Германия – от първо лице с Алек Жеков
(сн. instagram.com/flashers_basketball)
15-05-2024 12:19 | Мария Маринова

Спортът и образованието могат да вървят ръка за ръка, а пример за това е баскетболистът Никола-Александър Жеков. От две години той играе в Германия за отбора от Pro B Фелбах Флашърс. Паралелно с това бившият младежки национал е и активен студент в Университета на Щутгарт, където изучава специалност „Спортни науки – социология и мениджмънт“.

 

„Смятам, че Германия предоставя много добри възможности за млади баскетболисти, търсещи начин да комбинират своите спортни задължения с висше образование. Вярвам, че условията в Германия предразполагат за това млади български играчи/студенти да искат да останат в Европа и да търсят своето професионално развитие тук, като нетипична алтернатива на търсенето на такова възможно съчетаване в САЩ“, разказа Жеков пред BGbasket.com.

 

В стремежа си да помогне на повече млади баскетболисти да се запознаят с възможностите, които предлага Германия за съчетаване на професионален баскетбол и висше образование, Алек Жеков организира и семинар на тази тема. Събитието ще се проведе на 19 май (неделя) от 18:45 до 20:00 часа в залата на БУБА Баскетбол в София (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 3). Входът е свободен.

 

„С този семинар целя да информирам бъдещите млади баскетболисти и студенти за възможното им професионално развитие и в двете посоки в Германия с моя досегашен опит от тези две години там. Семинарът е предназначен, както за играчи, така и техните родители, като ще разкажа в детайли повече, както за баскетболните условия, така и за образователната система в Германия. Ще се радвам да видя желаещи да научат повече за тази възможност и да споделя моя досегашен опит“, добавя Жеков.

 

21-годишният български баскетболист току-що приключи своя втори професионален сезон с екипа на Фелбах, като през сезон 2022/2023 помогна на тима си да спечели „Регионална лига“ в Германия, с което тимът воден от българския треньор Кристиян Борисов получи промоция за участие в Pro B. В България той играе през цялата си юношеска кариера във формациите към школата на БУБА Баскетбол, като през 2021 бе избран за MVP на финалите при 19-годшните, помагайки на отбора си да спечели титлата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи