Таня Гатева: Виждам мотивация, желание, сплотеност и единност в отбора


Таня Гатева: Виждам мотивация, желание, сплотеност и единност в отбора
(сн. BGbasket.com)
24-06-2024 13:45 | Мария Маринова

Старши треньорът на женския ни национален отбор Таня Гатева смята, че събирането и през лятото е много важно за развитието на тима с оглед и на паузата от една година без официални мачове. Баскетболистките й вече изиграха и две контролни срещи в Ботевград със състава до 20 години, а пред BGbasket.com селекционерът сподели и впечатленията си от видяното.

 

„Женският национален отбор е в началото на подготовката си. Всички момичета в момента наблягат най-вече на физика. Работят с кондиционни треньори и се вижда, че нямаме игрови ритъм, което не е напълно нормално, сега и не трябва да има. Това, което виждам, е мотивация, желание, сплотеност и единност, което на този етап не е малко“, заяви Гатева след двете победи на нейния тим.

 

„Ние тренираме всеки ден в зала „Триадица“. Тези, които имат възможност, идват. Има и някои с болежки. Борислава Христова е в другия край на България – във Варна, с нея тренират Янина и Илияна, така че сме направили някакви групи. Стараем се всеки един момент да сме заедно, който има възможност. За нас всеки един ден е ценен, обясни още наставникът.

 

„Хубаво е да има време през лятото. Смятам, че ще имаме достатъчно. Предстоят ни лагер и контролни срещи. Мисля, че нещата ще се получат добре това лято. Най-важното е момичетата да си намерят правилните отбори и да дойдат във форма ноември месец“, добави Гатева по повод следващия прозорец от квалификациите през есента.

 

Тя разкри и докъде е стигнал процесът по натурализация на чужденка, която да подсили тима ни в подкошието: „Вървят нещата. Всеки момент чакаме паспорта й и ще бъде обявено.“

 

Таня Гатева коментира също представянето на тима до 20 години, който се готви за Европейското първенство в Дивизия B през юли в София.

 

„Не мога да дам мнение, защото не съм в подготовката, но отстрани изглежда, че те също имат страшно желание и са много мотивирани. Искат много да направят нещо, раздават се. Мисля, че всеки ден дават всичко от себе си да изглеждат все по-добре. Яцински ги подготвя много добре физически, което е много важно, защото на нас при подрастващите това ни е много голям проблем, защото отстъпваме най-вече физически“, смята тя.

 

Според нея именно там трябва да се акцентира при работата с подрастващите: „Важна е физическата подготовка, но наистина трябва да се прави от специалисти и да се знае точно за коя възраст какво трябва да се работи. Ние започваме много късно и оттам идва проблемът. Вече баскетболът много се промени, има много модерни методи и трябва да се интересуваме и да работим по най-правилния начин.

 

Преди пет години именно под нейно ръководство част от баскетболистките в сегашния женски национален отбор спечелиха титлата в Дивизия B при 20-годишните и промоция в елита. А какъв съвет би дала Гатева на сегашния набор броени дни преди Европейското? „Да вярват, да искат и да се раздават. В България, ако не сме единни, няма как да се справим, това трябва да го разберем, завърши националният селекционер.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Таня Гатева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи