Съдиите проведоха ежегодния си семинар


Съдиите проведоха ежегодния си семинар
Съдиите бяха на семинар в Русе
24-09-2007 12:09 | Орлин Николов

През изминалия уикенд в град Русе се проведе ежегодния семинар на Националната Съдийска Колегия по Баскетбол (НСКБ) за подготовка за новия състезателен сезон.

Всяка година преди започването на новия състезателен сезон се провежда подобен семинар, на който освен проверка по правилознание и физическата подготовка на съдиите се изнасят лекции от водещи специалисти по новостите в правилата и тенденциите за развитие на баскетбола и съдийството през новия сезон. Често на тези семинари се канят и лектори от чужбина водещи в областта на съдийството.

Тази година, семинара протече отново на много високо ниво, като водещи лектори бяха Валентин Лазаров, бивш председател на НСКБ, бивш международен съдия и комисар, член на техническата комисия към ФИБА-свят и ФИБА–Европа, дълги години определящ и въвеждащ новите изменения в правилата на баскетболната игра, Артеник Арабаджиян – един от най- титулуваните български съдии за всички времена, съдийствал на много европейски, международни и олимпийски финали. Бяха изнесени и лекции по материали от ФИБА от Камен Тошев, Марин Механджиев и Орлин Николов относно тенденциите в баскетболната игра за новия сезон от съдийска и игрова гледна точка.

За съжаление въпреки, че беше обявен за отворен семинар и тази година на него не присъстваха треньори или състезатели. За нас е много важна връзката между съдията, треньора и състезателите, тъй като този триъгълник е взаимосвързан. Този вид семинари са една прекрасна възможност за всеки един от тях да уеднаквят критериите, които ще се спазват при провеждането на срещите. Това до голяма степен ще помогне на самите треньори и състезатели при тренировъчния процес да обръщат внимание на специфични моменти от баскетболната игра. За съдиите връзката с треньорите е също много важна за да могат да вникнат в този тренировъчен процес и да уеднаквят мисленето си с тях. Поради това, по инициатива на НСКБ, се планира да се организира допълнителна отворена среща (семинар) между съдии, треньори и състезатели, на която да бъдат засегнати всички тези въпроси.

Тази година на семинара в Русе за дългогодишна съдийска дейност, личен принос и обществена дейност за развитието на българското баскетболно съдийство, поради приключване на съдийската си дейност  бяха връчени почетни грамоти с плакети на Шай Щрикс-София, Илия Ангелов-Пловдив и Петър Цачев - София.

За дългогодишна висококвалифицирана съдийска дейност, личен принос и активна обществена дейност за развитието на българското баскетболно съдийство се присъди почетното звание „Почетен съдия” на Артеник Арабаджиян, Камен Тошев, Стефко Станев, Тодор Добрев и Иван Гологанов.
За първи път се присъди почетното звание „Почетен деятел на НСКБ”, за изключителни заслуги и дългогодишна висококвалифицирана и активна обществена дейност за организацията и развитието на българското баскетболно съдийство на Валентин Лазаров.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи