Уили Дийн подписа с Лукойл Академик, ще играе само за УЛЕБ


Уили Дийн подписа с Лукойл Академик, ще играе само за УЛЕБ
Уили Дийн
10-11-2007 17:09

Днес на летище София кацна новото попълнение на българския шампион Уили Морис Дийн III-ти. Американецът, който играе на поста пойнт гард, е роден на 23-ти февруари 1980 г. в щата Ню Йорк и е висок 186 см. Дийн ще трябва да запълни дупката на този пост, която зейна след проблема с разрешението на Антонио Бъркс и заедно със Стевин Смит да организира играта на „студентите” в турнира за Купата на УЛЕБ.

Уили Дийн III-ти завършва престижния колеж Пърдю, специалност английска филология. През последния му сезон с екипа на Пърдю той записва по 17,8 точки, 5 борби и 2,2 асистенции средно на мач. Профилът на Дийн е впечатляващ, макар и имената на отборите, в които се е подвизавал в Европа да не са толкова стряскащи. През първата му година отвъд океана американецът играе за гръцкия Илисиякос (18,3 точки, 3,1 борби, 1,9 асистенции и 1,4 откраднати топки). Преминава през Йоникос, Тюрк Телеком, където трупа опит и в турнира за Купата на УЛЕБ, и руския Спартак Приморие Владивосток. Последните два сезона Дийн прекарва именно там като отбелязва 16,6 точки, овладява 3,3 борби и записва по 3,7 завършващи подавания в 27 срещи от Руската Супер лига.
След като стана ясно, че разрешаването на проблема между Антонио Бъркс и Цървена звезда ще отнеме време, ръководството на ЛУКОЙЛ Академик и старши треньора Желко Лукаич решиха да гласуват доверие на 27-годишния гард. Това е петият сезон в Европа за Дийн и негов втори в турнира за Купата на УЛЕБ. Новото попълнение бе част от отбора на Вашингтон Уизардс, като взе участие в предсезонната подготовка на отбора, но до договор не се стигна.

Уили Дийн III-ти ще присъства на вечерната тренировка на новия си тим, където официално ще бъде представен на съотборниците си. Очаква се Дийн да вземе участие в мача във вторник срещу Артланд Драгонс.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи