Вадим Река - MVP на 25-ия кръг


Вадим Река - MVP на 25-ия кръг
Вадим Река
25-02-2008 23:58

25-ият кръг на мъжката А-1 ще се запомни с големи разлики в полза на победителите във всеки от мачовете, но и с липсата на ярки индивидуални изяви в тях. Логично, коефициент 28 бе достатъчен за първото място в нашата класация за MVP. На всяко следващо от местата в Топ 5 пък се нареди състезател с коефициент, една точка по-малък от на този над него. Интересното е, че докато активът на заелите от 2-о до 5-о място бе натрупан при разгромни победи за техните отбори, точно победителят в класацията претърпя разгромна загуба със своя Ямбол като гост на Левски - както BulgarianBasket.com съобщи веднага след мача, това е Вадим Река.
 
Още по интересното е, че вече за трети път в това първенство за отбора на Ямбол се разиграва същият сценарий: някой от двамата украински центрове прави страхотен мач и става MVP на кръга, но въпреки това отборът губи катастрофално. Това се превръща в хроничен симптом за селекцията и представянето на водения от Иван Чолаков тим: Първо, в мач от 9-ия кръг, Кирило Скуматов записа 31 точки и 15 асистенции (коеф. 39), но Ямбол загуби от Спартак Плевен с 33 точки разлика; после, в мач от 16-ия кръг, неговият сънародник и колега в подкошието Река направи уникален за А-1 "двоен" дабъл дабъл - 31 точки и 20 борби (коеф. 42), но Ямбол все пак логично загуби от Лукойл Академик с 20 точки разлика. Тази вечер историята се повтори за Река и се потрети за Ямбол - нов дабъл дабъл, макар и по-скромен като цифри (23 точки и 12 борби, 11 от тях в защита), и признанието за MVP на кръга за украинеца, но загуба на неговия отбор с цели 35 точки разлика.
 
Друг любопитен факт - коефициентът 28 е най-ниският, с който досега играчи са ставали MVP на кръгове в А-1, като това се случва за трети път. Първият, който успя само с толкова да оглави класацията, бе Тодор Стойков още в третия кръг. Вторият случай беше в 21-ия кръг, когато и Левен Белберов, и Перо Антич бяха с по 28, но Белберов стана MVP заради повечето си отбелязани точки. Рекордът за най-голям индивидуален коефициент в един мач пък все още се държи от центъра на Лукойл Академик Тенчо Банев - коеф. 43 в 13-ия кръг, следван плътно от споменатото вече постижение от 42 на Река в 16-ия.
 
На второ място в класацията по коефициент в 15-ия кръг е Симеон Ценов (Черно море Еврохолд) с коеф. 27 (23 точки и 6 борби при победата над ЦСКА Интерлоджик). Трети е Уили Дийн (Лукойл Академик) с коеф. 26 (22 точки, 5 асистенции и 7 отнети топки при победата над Балкан). Четвърти е Илия Станков (Спартак Плевен) с коеф. 25 (22 точки, 5 борби и 4 отнети топки при победата над Рилски спортист). Челната петица се допълва от втори играч на Черно море Еврохолд - Тод Галъуей с коеф. 24. Срещу ЦСКА американският плеймейкър вкара 25 точки, с които е и най-резултатен в кръга, и добави 5 борби, 2 асистенции и 2 отнети топки.
 
Сред победителите в останалите индивидуални класации за кръга, освен Вадим Река с неговите борби (общо и в защита), личат имената и на: Алекандър Калан (Спартак Плевен) и Мартин Хорозов (Ямбол) - с по 6 овладени топки в нападение; Лавел Пейн (ЦСКА Интерлоджик) с "дежурни" за него 4 блока; и Уили Дийн, който със споменатите вече показатели е номер едно и при "крадците" на топки, и при подавачите. Все пак в класацията по асистенции Дийн дели пърото място със Златин Георгиев от Левски, който също има 5. Най-добър шести играч на кръга пък се явява самият Река, който в стил "Тео Папалукас" отново започна на резервната скамейка, преди да изиграе своите 29 минути.

След 25-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно мач са: Перо Антич (коефициент - 27.7, точки - 22.2, и общо борби - 9.3), Вадим Река (борби в защита - 7.3), Станислав Славейков (борби в нападение - 3.4), Уили Дийн (асистенции - 6.5), Иван Лилов (отнети топки - 2.56) и Лавел Пейн (блокове - 1.56).
 
ТОП 10 НА 25-И КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи