Дунав 2007 с 8 точки аванс срещу Ямбол


Дунав 2007 с 8 точки аванс срещу Ямбол
10-03-2008 21:43

В първия кръг на турнира за Купа България Дунав 2007 успяха да вземат преднина, но не толкова убедителна, на каквато се надяваха, преди тежкия реванш, който ги очаква в Ямбол. Русенци спечелиха с 87-79 и не трябва да губят с повече от 7 точки във втория мач, ако искат да се класират на четвъртфинал.
 
Първите минути на срещата бяха равностойни, а после, до средата на първата четвърт, гостите от Ямбол взеха малка преднина (13-16). За тях със силни изяви в нападение започнаха Вадим Река и Мартин Дурчев, а както винаги с огромен хъс в битката се хвърли плеймейкърът Станислав Говедаров. За Дунав 2007 пък огънят поддържаше Павел Нойков, с отлична стрелба от разстояние. Той вкара 2 тройки в тези минути, а отборът му отново поведе малко преди края на четвъртината - 22-21. Все пак след тези първи 10 минути резултатът беше равен - 25-25.
 
За разлика от центъра Река, до този момент домакините бяха успели да се справят с другата украинска заплаха от страна на Ямбол в подкошието - Кирило Скуматов. Оттук до края на мача Нинослав Тмушич и Николай Господинов се справяха много по-успешно с опеката и на Река - към своите 7 точки от първата четвърт, той добави само 2 до края на мача. Скуматов пък бе натрупал три фаула само за тези първи 10 минути и през вторите 10 бе "закован" за резервната скамейка. В резултат на всичко това, балансът на битката в подкошието се промени в полза на Дунав 2007, а сериозна заплаха за коша на гостите идваше от външните играчи Иван Николов (с 10 точки за тази втора четвърт) и Ивица Вукотич. Малко преди края на полувремето русенският отбор бе повел вече с 13 точки разлика, но малко наивно допусна тройка със сирената, която бе вкарана от непримиримия Говедаров - 50-40 на почивката.
 
През цялото второ полувреме мачът бе много нервен, на приливи и отливи и за двата отбора, а и с доста претенции към съдийството на горящите в играта състезатели и от двете страни. Преднината на домакините от Дунав 2007 се колебаеше около 10 точки, но те така и не успяваха да дръпнат с повече, за да си осигурят по-комфортен аванс преди реванша. На няколко пъти Ямбол стопяваше пасива си до 6 точки; първо това стана след най-големия аванс на русенци в мача - 13 точки в самото начало на третата част, когато обаче Ямбол вкара 7 безответни точки (вкл. тройка и забивка в поредни атаки на включилият се отлично от пейката Иван Марчев); после след нова тройка със сирената (този път за 24 секунди в атака) на Говедаров за 67-61; след това и при 72-66 в първите минути на последната четвърт.
 
През това второ полувреме още по-неудържим в атака беше Павел Нойков, който за тези 20 минути отбеляза нови 20 точки за Дунав 2007, със стрелба от всякакви позиции. Ключов момент, който можеше да даде сериозно предимство на русенци в последните минути пък беше излизането от игра на Вадим Река в средата на четвъртата част. При 75-68 изнервеният от липсата на шанс под коша Господинов опита зверска забивка, украинецът го спря с нарушение, а след това реагира бурно на съдийското решение и си изпроси и техническо. Това за него бяха 4-о и 5-о лично нарушение и той догледа мача от пейката. Домакините обаче не успяха да се възползват от оголеното подкошие на Ямбол (Скуматов също вече висеше с 4 фаула, а и без това не бе направил почти нищо полезно дотук в мача). След успешно изпълнените 4 наказателни (2 на потърпешия Господинов и 2 на Нойков), до края те, вместо да увеличат преднината си, допуснаха тя да им бъде съкратена с 3 точки и победиха само с 8 - 87-79.
 
Най-резултатен в мача бе Нойков със своите 31 точки (5 тройки), а Николов и Вукотич добавиха съответно 22 и 11 за Дунав 2007. И двамата центрове на домакините - Господинов и Тмушич - записаха по 8 точки и 8 борби, последният - за по-малко от 18 минути игра.
 
За Ямбол вездесъщият Говедаров завърши с впечатляващ дабъл дабъл от точки и борби (вече четвърти за него през сезона - уникално постижение за плеймейкър) - 23 точки и 10 овладени топки. Дурчев записа в актива си 17 точки, 5 борби и 6 асистенции.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ 2007 - ЯМБОЛ 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ 2007 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЯМБОЛ 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ МЪЖЕТЕ 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ МЪЖЕТЕ 

ТОП 10 НА 1-И КРЪГ ОТ ОСМИНФИНАЛИТЕ НА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ МЪЖЕТЕ
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи