Михаил Михов: Имам програма как да догоним Сърбия и Гърция


Михаил Михов: Имам програма как да догоним Сърбия и Гърция
Михаил Михов (снимка: Стандарт)
26-06-2008 10:35 | Габриела Иванова

От два месеца шефът на компания "Булбрю" Михаил Михов е президент на федерацията по баскетбол. Роденият в Силистра икономист спечели изборите с 10-годишна програма за развитие на този спорт в България. Минути преди да започне разговорът на колежката Габриела Иванова от вестник Стандарт с Михов, бизнесменът обсъжда разгорещено по телефона ново правило, което ще залегне в наредбата за Националната баскетболна лига.
 

Г-н Михов, избраха ви за почетен консул на Бразилия. Какви са връзките ви със страната на кафето?
"Познавам се много добре с посланика Пауло Воловски. С него преди година коментирахме отношенията между България и Бразилия и това дали ще мога да представлявам страната в региона на Варна, Русе, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол. Той хареса контактите и позициите, които имам, и ме покани да стана консул. Имам голям интерес към Бразилия. Чел съм много за страната и съм ходил три пъти там - в Рио де Жанейро, Сао Пауло и Бело Оризонте. Преди време направих опит да започна бизнес, но не се получи. Може би сега имам по-голям шанс."

Какви функции ще изпълнявате?
"Една от основните задачи на консула е да популяризира културата и изкуството на дадената държава. Другата е да помага за решаването на проблемите на гражданите на тази страна. В момента работя по първата задача.
Подготвяме фестивал на бразилската култура който ще бъде от 1 до 10 август във Варна. Тогава ще ме представят официално като почетен консул. На фестивала ще присъстват много известни певци, артисти, художник и пианистка от Бразилия. Тя ще изнесе два концерта - в операта и в двореца в Евксиноград. Ще има и български прояви. Васил Петров ще изнесе рецитал заедно с група студенти от Софийския университет, които изпълняват бразилски песни. Ще има и бразилски перкусионист, който ще проведе тридневни курсове. Всички желаещи българи могат да се включат. Обучението им ще завършва с концерт."

Как се захванахте с баскетбола?
"Това е едно от нещата, с които се занимавах, преди да навърша 18 години. Спортните ми успехи са от републикански и градски първенства с отбора на Силистра. Играл съм и в "Б" група, но после се отказах заради казармата."

Какъв е бизнесът ви извън баскетбола?
"Мениджъри управляват всичките ми компании. Например за "Леденика" се грижи белгиецът Ханс Кук, който в периода 1995-2000 г. беше член на ръководния екип на "Интербрю" - производител на бирата "Каменица". Така е и с останалите фирми. В момента аз съм се отдал повече на обществената дейност и баскетбола."

Как се запознахте с боса на Черно море Симеон Варчев и след това ли решихте да спонсорирате баскетболния отбор?
"О, срещнахме се отдавна, може би през 1993-а. Тогава Варчев, като директор на клуб, търсеше спонсор. Проучил, че съм играл баскетбол, че имам сантименти към този спорт, и ме покани. Започнах да помагам финансово първо на женския отбор на Черно море, който веднага стана втори в България. После станах спонсор на мъжете. Отборът постигна значителни успехи, играеше в европейските турнири, а от школата излязоха много добри баскетболисти, сред които и Тодор Стойков. Оттеглих се като спонсор след 7-8 години, защото предстоеше преструктуриране на фирмите ми. Процесът не беше лесен."
 

Преди време се заговори, че сте се съгласили да осигурите заплатата на новия треньор на България Пини Гершон. Така ли е?
"Истината е, че изпълнителният директор на федерацията Иван Ценов говори с мен по телефона по този въпрос. Попита ме дали бих могъл да поема заплатата на Пини Гершон, ако той се договори с федерацията. Аз се съгласих веднага, защото Гершон е име в баскетбола, специалист с имидж и успехи. Няма как да не му дадеш заплата, каквато и да е тя. Разбира се, сумата трябваше да е в рамките на нормалното за стандартите на България. Имах само едно условие към Пини Гершон - той да не е само треньор на националния отбор, а да окаже колкото се може по-голяма методическа помощ на треньорите ни и да даде насоки за развитието на младите. Тоест, като цяло да помогне на баскетбола в България."

Как решихте да се кандидатирате за президент на федерацията?
"Решението ми беше продиктувано от действията на Атанас Тонев. Ако той беше останал на поста си, аз нямаше да се кандидатирам. Той обаче се отказа. Аз направих бързи проучвания сред клубовете дали имам шанс и реших да се включа в битката за поста."

В какво състояние заварихте централата?
"От гледна точка на администрацията до този момент федерацията е водена перфектно. Според мен обаче не е работено достатъчно в спортно-техническо направление. Няма политика за развитието на подрастващите, няма единна програма за обучението на треньорите и младите баскетболисти. Ако отидете на едно състезание, ще видите по колко различни начина се стреля или пък се изпълнява фаул - едни от основните технически прийоми в играта."

Защо изоставаме от другите страни на Балканите?
"Проблемът е комплексен и е тръгнал като лавина. Допуснали сме много грешки
и сега трябва да ги отстраняваме. Една от целите на програмата за развитие, която съм подготвил, е да подобрим значително нивото на баскетбола у нас, да се доближим максимално до Сърбия, Гърция и Турция и дори да ги изпреварим. Така, както е било в средата на миналия век. Трябва да почерпим опит от тези страни и да ги догоним. Поисках да направи статистика за част от проблемите. Например извадихме броя на треньорите у нас. Факт е, че през 2007 г. от НСА са излезли едва четирима треньори по баскетбол, от които само един работи по специалността си. Няма никакво обучение за треньорите. Ще търся среща с ректора на академията и преподавателите, които се занимават с баскетбол, за да решим тези проблеми. Трябва да спрем вървенето надолу. Още в първите заседания на Управителния съвет взехме конкретни и бързи мерки срещу някои проблеми, без да сме готови напълно с 10-годишната програма за работа."

Преди време гласувахте отборите, които участват в Националната лига, да имат бюджет минимум 500 000 лв. Възможно ли е според вас клубовете да извадят толкова много пари?
"Един от принципите ми на работа е първо да проучвам и после да взимам решение, като съм сигурен поне 90%, че то ще се осъществи. Говорих с ръководствата на всички отбори и те потвърдиха, че могат да осигурят такъв бюджет. Решението беше взето с пълно единодушие."

Споменахте, че имате стратегия за привличането на нови спонсори. Има ли развитие?
"Работя усилено и предлагам на различни места четири продукта. Националната баскетбола лига ще носи името на спонсор, който ще постави рекламите си във всички зали. Другите три са: детско-юношески баскетбол и стрийтбол, турнир за Купата на България и национален отбор. Имам виждане какъв спонсор е подходящ за всеки един продукт и в най-скоро време ще има резултат."

Изготвяте правилник за Националната лига. Има ли нещо по-специфично в него?
"Едно от моите изисквания е в правилника да залегне стимулирането на по-младите играчи от България. Досега в някои клубове се получаваше следният парадокс - момчета, които трябва да играят в националния ни отбор, не са получавали достатъчно игрови минути през сезона. Това не ни помага. Затова обмисляме следното правило - задължително на игрището в официален мач да има минимум двама български баскетболисти. В момента треньорите не рискуват да пускат в игра по-младите в стремежа си да спечелят на всяка цена. Това трябва да се промени."

Плъзна слух, че Константин Папазов няма да е помощник на Пини Гершон, а ще бъде мениджър. Така ли е?
"Пини Гершон ще пристигне скоро и ще обяви щаба, с който ще работи. Там ще бъде и Тити Папазов. Има вариант да бъде мениджър, но е по-добре самият Гершон да каже кой каква длъжност ще заема. Най-важното е, че  в националния отбор ще участват и играчите на ЛУКОЙЛ.
Скоро ще определим правилата, по които ще избираме националните треньори, и всичко ще става без излишни коментари. Надявам се да сме готови най-късно до два месеца. Съставили сме комисия, която да се занимава с квалификацията, лицензирането и създаването на статут на треньорите. Никой не знае как протича развитието на специалистите и затова има огромен отлив от професията. От 20 г. насам треньорите в България нямат авторитет."

Как очаквате да се представят националните отбори за мъже и жени на предстоящите квалификации?
"Не би трябвало да съм оптимист след всичко, което казах за състоянието на българския баскетбол в момента. Нямам пълната увереност да кажа какво може да постигнем. Разбира се, целта е да се класираме на европейското. Затова ще осигурим идеални условия за подготовка на състезателите. Ще им предоставим екипировка, възстановителни процедури, лагери, възможност да тренират с три вида топки в зависимост от това с каква ще се играе определената среща, ще дадем всичко. Оттам нататък всичко зависи от играчите и треньора. Пини Гершон е един светъл лъч, състезателите ни също са добри, работим усилено по въпроса Прийст Лодърдейл да играе за България. Така че отборът може да се представи подобаващо. За женския състав мнението ми е същото. Николай Боруков е много амбициозен и се смятам, че ще направи всичко възможно, за да се класираме."

Семейството ви как приема новия ви пост?
"Подкрепят ме. Без тяхното съгласие не бих тръгнал да правя каквото и да е било. В момента живея четири дни в София, тъй като бизнесът ми основно е структуриран в столицата, и три във Варна. През цялото време съпругата ми е неотлъчно до мен."


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи