Тежки дни на хоризонта и пред младежите в Рига


Тежки дни на хоризонта и пред младежите в Рига
Костов с 21 т. не спаси тима от загуба (сн: ФИБА)
02-08-2008 01:35

През това лято, поне засега, явно ще продължат мъките на тези от нас, които следят изявите на националните ни отбори на европейските първенства за подрастващи. Наистина е мъчително да чакаш новини от съответния град някъде в Европа и да се надяваш съответната българска формация да вземе някоя и друга победа в съответното първенство, та поне да се спаси от изпадане в съответната долна дивизия. Така беше с жените до 20 г., които се отърваха едва в последния възможен момент, с победа над слабичкия отбор на Белгия, за да завършат 14-и. Така е и с юношите ни до 18 години, които успяха да реализират потенциала си едва когато вече единствената останала цел пред тях бе спасението от изпадане и максимумът е 13-ото място. Преди това пък девойките до 18 години си осигуриха оставането в дизизия А с победа още в първия мач, но мъките дойдоха след това - само загуби до края и 12-о място. Сега в Рига започна и четвъртото от тези европейски първенства и в него очевидно отново ни очакват същите преобладаващо негативни емоции (може би в някаква нова вариация), ако съдим по първия мач - загуба на младежите ни до 20 г. от домакина Латвия с разгромното 95-67.
 
Младежите на България все пак започнаха позитивно, със забивка на центъра Николай Колев. Това обаче се оказа последният момент, в който нашите имаха повод за оптимизъм, а бяха изминали едва 16 секунди от двубоя. Вярно, поне първата четвърт бе сравнително равностойна, но всъщност от 7-6 до края й при 24-23 през цялото време латвийците водеха в резултата, а българите догонваха.
 
Големият срив дойде във втората четвърт. В продължение на цели 7 минути българският тим успя да вкара само 2 точки, а инкасира в коша си цели 17, за да стане резултатът неприятното за нас 41-25. Така още преди почивката мачът на практика бе решен и останалите 23 минути бяха само едно боричкане "на дребно": от страна на домакините Латвия - за малко по-голяма победна разлика, а за нашия отбор - за малко по-достойна загуба.
 
Второто полувреме започна при 18 точки разлика, които при показаното от двата тима на игрището не се виждаше как могат да бъдат стопени. Липсата на интрига превърна тези втори 20 минути за младежите на България в мъчително очакване на края на срещата. Латвийците пък пестяха сили за по-сериозните мачове и до последната сирена добавиха "само" още 10 точки към аванса си.
 
Единственият от нашия тим, който разкри някаква част от потециала си в този мач, е същият, който показа страхотна форма и в контролните срещи - Чавдар Костов. Талантът от Лукойл Академик наниза 21 точки, но повечето от тях от близко и средно разстояние, вместо с любимата си стрелба от тройката. Той овладя и 5 борби и отне 2 топки от съперника. От другите си заслужава да споменем може би само младият (т.е. - в юношеска възраст, р. 1990 г.) плеймейкър Kалин Христов, който подаде 4 асистенции и овладя 5 отскочили топки.
 
С най-голяма заслуга за успеха на Латвия беше Дайрис Бертанс с 24 точки, 5 борби и 5 асистенции, а добре му помагаха Рихардс Куксикс (14 точки), Янис Стрелниекс (13 т.), Роландс Фрейманис (12 т.) и Андрейс Селаковс (12 борби).
 
Утре от 16.15 часа, в следващото си изпитание на това европейко първенство за младежи до 20 г., българският отбор среща дебютиращия в дивизия А отбор на Черна гора. А изпитанието се очертава да бъде тежко, защото представителите на югославската школа съвсем не са случайни новаци - в първия си мач те отнесоха само за едно полувереме не кой да е, а миналогодишния вицешампион Испания.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛАТВИЯ (18) - БЪЛГАРИЯ (18)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B
 
ГРУПА C
 
ГРУПА D
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи