Последно, кое е вярното?


Последно, кое е вярното?
Лукойл Академик
15-11-2008 11:51

Последно, кое от двете е вярно:
1. „Нашият отбор по нищо не се различава от Левски”
2. „На 200 % сме шампиони”
 
Ако един човек смята, че двата отбора на Лукойл Академик и Левски са равни по сила и не се различават по нищо, как в следващия момент е сигурен, че на 200 % са шампиони. След първото твърдение може да кажеш, че на 55 % сте шампиони, но чак пък на 200. Нещо не можахме да схванем, или може би шокирани от непредвидената загуба човекът не знаеше какво да сподели.
 
Истината е, че Лукойл Академик е силен за българските стандарти, но не е непобедим. А че отборът се различава много от останалите, това е факт неоспорим. Най-вече с похарчените пари за състезатели, десетократно повече от всички останали отбори в Националната лига, взети заедно. Но пак казваме, ако го нямаше Тодор Стойков в този отбор, разликата вчера щеше да бъде над 20 точки. Пак капитанът се нагърби да спасява тима и почти го направи, но този път не му стигнаха усилията. Защото селекции в движение, които са нормална практика през последните години за Лукойл Академик са много рисковани и понякога носят успех като миналогодишния пример с Уили Дийн, но понякога може и да ти изиграе лоша шега. Новото момче може да е един прекрасен играч, но едва ли точно в този момент бе нужно да се прави смяна, когато нещата си вървяха съвсем нормално и Антонио Бъркс бе сработен добре (не добре, ами отлично) с отбора. Да не говорим, че в този тим, в който има 7-8 играчи от така наречените консуматори, които могат да атакуват коша във всяка атака, да се търси внедряването на още един такъв, и то на поста плеймейкър – нещо не се разбира. Той стреля вчера 18 пъти (най-много от всички), при това в дебюта си за отбора, а това веднага рефлектира на останалите играчи в тима. Пример елементарен: Пикет (особено негативно върху него, въпреки, че той натрупа фалове и доста почиваше), Костов, Николов и Ангелов не бяха на нивото от предните срещи, в които играта на отбора бе далеч по-различна. Вярно е, че и отборът на Лукойл Академик не бе изпадал в такава непривична ситуация, да бъде догонващ в резултата, а не да мачка с разлика съперниците си за едно полувреме и после леко да доиграва второто. Няма лошо, нека Крюгър да стреля и да вкарва все повече и повече, но някои замисли ли се, че с привличането на още един реализатор, една топка във всяка атака на отбора ще е малко. Да се надяваме, че от Лукойл Академик са си направили добре сметката, защото след десет дни базата за сравнение няма да е Левски, ами УНИКС Казан и Динамо Москва. И тогава прошка от страна на съперника няма да има. А вие сте лицето на българския баскетбол в Европа и на вас разчитаме да се представите достойно и защитите името на възраждащия се такъв у нас.
 
Иначе, че Лукойл Академик ще бъде шампион у нас, този факт няма да изненада никой. Това е нормално да се случи, но все пак никъде по света хората не говорят така към конкуренцията си, колкото и да им се струва, че нямат такава. Всеки се отнася с уважение и дори да има голямо самочувствие, не го казва по този начин. Петък вечер в зала „Христо Ботев” се оказа, че конкуренцията я има, при това за едно полувреме никой в щаба на „студентите” не знаеше какво се случва. Вярно е също, че Левски показа добър процент на стрелба през тези първи 20 минути и обикновения фен може да каже, че им върви и нищо не може да помогне на противника. Треньорите и състезателите обаче знаят, че всеки един съперник вкарва толкова, колкото му позволиш да го направи...
 
Безспорно хубаво обаче бе за зрителите да видят един добър и резултатен мач, с много атрактивни изпълнения през цялото време. Не че беше някакъв супер качествен мач, но все пак той задоволи вкуса и на такъв естет, какъвто безспорно е спец като Пини Гершон. Сигурно националния селекционер е видял неща, които са му харесали и са му вдъхнали оптимизъм за догодина след като голяма част от тези актьори от снощи ще защитават името на България на Евробаскет 2009.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи