Селекция в движение – No chance


Селекция в движение – No chance
Лукойл Академик
10-12-2008 14:02

За пореден път участието на Лукойл Академик в Европа бе поставено на свръх напрежение и разчитане на Тодор Стойков да извади с голи ръце кестените от огъня. Да, ама този път и на него му дойде в повече. Противниците вече го знаят до болка и всеки един скаутинг на съперника стартира със задача номер 1 – опазването на 15-ката на „студентите”. Стойков пак бе пазен добре, а и е нормално веднъж и той да няма ден.
 
Странно бе изказването на Везенков след мача, в който той в прав текст обвини всички около него – „Искахте българи – ей ви българи”. Сега се връщаме към срещата и ще сметнем минутите на всички българи, които играха в този мач – Стойков 32, Николов 20, Ангелов 19, Банев 8, Веселинов 11 секунди или общо по-малко от 80 минути от 200 възможни. Това ако се нарича налагане на „българското” ...евала! Или може би „да”, ако се има предвид предния треньор, който при подписването си обяви, че ще залага на местни играчи, а накрая никой от българите не припарваше на игрището, дори и капитана Стойков.
 
А пък в крайна сметка защо да не се заложи на българите в тима след като Гершон показа как и те струват нещо на света. Нашите играчи също имат своята стойност и дори в миналия мач с Казан го показаха на терена. Повечето, да не кажем всичките чужденци идват и гледат сметката им да набъбва, да поразкършат снага в дискотеките и да разнообразят ежедневието си с някоя друга красива девойка. Все пак като стане напечено по време на мачовете, намръщената физиономия на Стойков може и да им повдигне адреналина и да поиграят малко.
 
Заради кого да се напълни зала „Универсиада” снощи? Преди Лодърдейл и Смит бяха резонни причини това да се случва, но кой от привлечените днес чужденци сега може да накара обикновения фен да си купи билет от 2 лева да дойде на баскетбол. Повече от половината зала снощи отново бе празна. Е как Гершон я напълни, и то през лятото, а сега Лукойл Академик не може през зимата, когато софиянци все още не са тръгнали по почивки.
 
Селекцията била направена за УЛЕБ и отборът няма да остане в този вид след участието в Европа. Незнам колко смел трябва да си, за да правиш селекция извън българското първенство и в тази група с Динамо Москва и УНИКС Казан. Но редно бе поне Баронс да се бие, а сега вече шансовете за победа в турнира са почти никакви. За класиране напред не става и дума оттук нататък. Жалко за този голям бюджет, с който разполага отбора и който надхвърля десетократно останалите отбори в България. Да си шампион у нас с такива средства е истинско кощунство, а голямата трагедия е, че за толкова години не се направи отбор, който да се развие и достигне определен връх.
 
Едно е сигурно, селекция в движение не се прави, а тя вече е запазена марка за Лукойл Академик. Не може един и същи сценарий да се повтаря всяка година – започва УЛЕБ и тогава стартират и рокадите в отбора на „студентите”. Един път щастието ще те покрие, както бе случая със страхотното попадение Уили Дийн миналия сезон. Но в останалите десетки случаи опитите са обречени на провал. Така големи отбори, за какъвто претендира, че е вече в Европа Лукойл Академик селекции не се вършат. Хората си ги правят през лятото и допълват по 1-2 играчи към основата, която се гради в продължение на години. Та дори отборите от Аматьорската Баскетболна Асоциация правят селекциите си преди всяко първенство, а не по време на него. При „студентите” играчите, които минаха през клуба за последните 5-6 години скоро ще станат трицифрено число, а Стойков е единствения, който присъства на всичките годишни календари през този период. И нормално, той си го заслужи след като води в почти всички класации на УЛЕБ и доказа, че е напред с материала пред всички чужденци, които идват и си заминават от Лукойл. И досега не е мрънкал, че тренира в мизерни условия, каквито наистина са предоставените в зала „Академик”. Как да задържим момчето от Лас Вегас да тренира в тази зала и се чудим, че той пише в блога си за страната ни като филм на Хичкок. И естествено иска да хване първия самолет за родината си, за да не съжалявал после. Но защо ли трябва и залата да ни е виновна, никой не принуждава Лукойл Академик да тренира в нея след като има прекрасни условия за подготовка в Правец за това. Дано финансовия благодетел на тима Валентин Златев не разбере случайно в какви условия тренира отбора на стадион „Академик”.
 
И още нещо за край. Според думите на Везенков такава „звездна” селекция не е нужна на Лукойл Академик да побеждава в България. Явно обаче той забравя, че и тя не му стигна да бие Левски преди месец. Въпреки всичко, ние продължаваме да се надяваме на „студентите” да ни отсрамят в оставащите три мача в Европа, все още шанс за победа има и той е най-голям идния вторник в Рига. Или пък ще трябва това да се случи догодина, когато тук ни гостува Динамо Москва. Тук, у нас дори и Тити не ги е побеждавал, но пък той си остава единствения треньор с успех над руския гранд. Нещата в „студентския” лагер не вървят никак добре, та сигурно скоро дори и такъв специалист като доктор Белев едва ли ще има подходящ лек за оправянето им...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи