Барчовски: Два мъжки тима за Русе ми се виждат много


Барчовски: Два мъжки тима за Русе ми се виждат много
Росен Барчовски
14-01-2009 14:39 | в. Утро

Измина определен период, откакто Росен Барчовски пое единия от отборите на Дунав в Русе и ето какво споделя известния наш специалист пред русенския вестник "Утро".
 
Г-н Барчовски, няколко месеца сте старши треньор на "Дунав 2007". Адаптирахте ли се вече към Русе?
„Нямаше никакви проблеми. Намерих добри условия за живот и работа. Срещнах добронамерени хора, които ми помогнаха да се чувствам като у дома си. Що се отнася до Русе - това е прекрасен град. Вече имам любими местенца за разходка - обичам да крача пеш по улицата над Дунава, в Парка на младежта и по Главната, където се любувам на старите сгради.”
 
Семейството при вас ли е?
„Не. Жена ми работи в София и още не е идвала в Русе. Като се замисли човек, понякога не е толкова лошо да си сам. Нуждаех се от такова спокойствие в клуб, който тепърва изгражда нещо солидно.”
 
Предизвикателство ли беше да поемете отбора на "Дунав 2007"?
„Не ме увещаваха дълго. Знаех, че ще заваря един млад и неопитен тим. Веднага трябва да кажа, че моят помощник Ники Господинов вече бе свършил добра предварителна работа с привличането на неизвестни, но талантливи баскетболисти. При нас няма звезди и може би е за добро.”
 
Колко талантливи са те и докъде могат да стигнат?
„Е, някои със сигурност ще играят един ден в Националната лига. Пред други също се задава добро бъдеще. Важното е всеки да знае какво иска и как да го постигне.”
 
Вие сте известен специалист. Каква оценка ще дадете на българския баскетбол?
„Женското направление не върви в добра посока. При мъжете се наблюдават известни проблясъци. Считам, че най-добрите мъжки отбори у нас са на средноевропейско ниво.”
 
Продължавата ли да се интересувате от ЦСКА?
„ЦСКА ще си остане моята голяма любов и мъка. Не може обаче, който ги хване сега, да ги бие с 20-30 точки разлика. В момента там е безобразие с тези ръководители, които хабер нямат за какво става въпрос. Чуждите шефове се подиграват с феновете и една институция, за която 60 години са работили толкова много хора. Представяте ли си какво ще стане, ако българи се държат така с клубове в Гърция и Сърбия - феновете в тези държави ще ги бият с тояги на голо!”
 
Да се върнем към "Дунав 2007". Какви са целите пред отбора?
„Не е реалистично да се мисли, че можем да завършим по - напред от третото място. Аз съм амбициозен човек, но трудно ще се преборим с "Черноморец". вежното е да създадем основа на отбор, който да търпи развитие в положителна посока. Чака ни много труд.”
 
Какво мислите за новото попълнение Бойчо Брънзов?
„Отдавна не е в полезрението ми, сега ще видя какво може. За последно е играл в колежански отбор в САЩ. Други играчи няма да вземаме.”
 
Не е ли странно, че в Русе има два мъжки баскетболни състава?
„/Смее се./ Странно е. Когато се прибера в София, все ще се намери някой, който да ми каже: "Дунав" паднал, а?". Веднага се налага да обяснявам, че това не е моят "Дунав". И обратно. Няма смисъл от два тима - не е полезно откъм публика и спонсори. Защо феновете и спомоществователите да се делят на две? Надявам се, че от лятото ще се намери решение на този въпрос. И веднага искам да кажа - уважения за отбора на другия "Дунав" заради неговите победи!”
 
Какво е впечатлението ви от русенската публика?
„Хубавата атмосфера е налице. Хората са наблюдателни. Забележат ли, че се прави нещо хубаво, тръгват към залата. Спортът е спорт заради феновете. Без тях работата ни е лишена от смисъл.” (в. Утро)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи