Анализ на оставащите кръгове от редовния сезон на Националната лига


Анализ на оставащите кръгове от редовния сезон на Националната лига
Спартак и Черно море ще се борят за 3-то място
18-03-2009 11:29

След емоционалния турнир за купата на България можем да се концентрираме върху шампионата на страната. Разбира се, остава ни да стискаме палци на Рилски спортист другата седмица във вторник и сряда, когато ще се играе Финалната четворка от Балканската лига в Самоков.
 

В Националната Баскетболна Лига остават десет кръга до края на редовния сезон, а в тях всеки един от отборите има да изиграе по 8 или 9 мача в зависимост от това кога трябва да почива заради оттеглянето на ЦСКА. Оформени са три групи във временното класиране, които трудно ще бъдат нарушени – Лукойл Академик и Левски ще се борят за 1-2-ро място, Спартак Плевен, Черно море и Рилски спортист за 3-5-то място, Ямбол и Сливен почти сигурно заемат 6-то и съответно 7-мо място. Ето какво предстои за всеки един от отборите (в скоби е техния актив победи-загуби) като програма до края на редовния сезон:
 

Национална баскетболна лига|Редовен сезон
 

1. Лукойл Академик (12-3)
 

„Студентите” ще се борят да запазят челна позиция преди началото на плейофите и домакинско предимство във всички мачове от тях. Единственият тим, който може да ги застраши е този на Левски, така че мачовете с тях ще са от особено значение за разпределение на първите две места. С оглед на голямата победа на Лукойл Академик над Левски в Правец във второто завъртане, тях ще ги устройва дори и размяна на победите в оставащите две срещи. Ако това се случи, те ще имат право и на една грешна стъпка в останалите мачове против другите тимове.  
 

Домакин
21 март Спартак Плевен
4 април Черно море
8 април Сливен
11 април Рилски спортист
22 април Ямбол
28 април Левски
 

Гост
2 април Левски
25 април Спартак Плевен
2 май Черно море


2. Левски (12-4)
 

След като взеха купата на България и имат добра изходна позиция преди края на редовния сезон, на „сините” не им остава нищо друго освен да гонят първото място в него. За целта обаче им трябват две победи в оставащите две срещи с Лукойл Академик в София и Правец. При условие, че това стане, Левски ще има положителен баланс от срещите със „студентите” през този сезон (досега са 1-1) и при равен брой точки накрая ще бъде пред тях. Ако ги победят само веднъж, то шансовете им за първо място ще са сведени до минимум и ще разчитат на издънки на Лукойл Академик срещу останалите отбори. Носителите на Купата на България имат в момента три загуби по-малко от следващите ги два отбора (Спартак Плевен и Черно море) и няма почти никакъв шанс да бъдат изместени от второто място от тях.
 

Домакин
2 април Лукойл Академик
12 април Спартак Плевен
25 април Сливен
 

Гост
21 март Сливен
8 април Ямбол
16 април Рилски спортист
21 април Черно море
28 април Лукойл Академик


3. Спартак Плевен (9-7)
 

Плевенчани, заедно с Черно море и Рилски спортист ще се борят за разпределение на местата от 3 до 5. До голяма степен решаващо значение ще имат мачовете именно помежду им. Спартак гостува на Рилски спортист в Самоков в началото на април, а седмица след това приема Черно море. До края на редовния сезон момчетата на Дарин Великов ще бъдат домакини едва в три срещи, но през тази година те доказаха, че са преодолели слабото си представяне като гости през миналата година и могат да побеждават и извън Плевен. След като бе много близо да играе финал и евентуално да спечели трофей миналата седмица, тимът със сигурност има много резерви и потенциал, за да се включи в разпределението на медалите и в шампионата на страната. Дано обаче контузията на Саша Топчов не е сериозна до такава степен, че да го извади от строя за по-дълго време.
 

Домакин
16 април Черно море
25 април Лукойл Академик
2 май Ямбол
 

Гост
21 март Лукойл Академик
4 април Ямбол
8 април Рилски спортист
12 април Левски
22 април Сливен


4. Евроинс Черно море (8-7)
 

Искаха три финала, но сега ще трябва да гонят поне един. При това с новият стар треньор Даниел Димитров. Амбициите са хубаво нещо, но винаги трябва да се съобразяваш и с останалите съперници. Определено „моряците” имат състав и могат да създадат проблеми на всеки един отбор у нас. Започнаха добре сезона, но след това извендъж се сгромолясаха. Дойде Бадняревич, но имаше затишие в „морето” за кратко, след което забушуваха отново големи вълни. Всичко друго, освен медал в шампионата на България ще бъде провал с оглед на селекцията и хвърлените средства от страна на спонсора. За целта обаче ще трябва да се гони по-високо класиране преди плейофите. Шансовете за второто място са почти никакви, а за третото все още съществуват. Те обаче минават през задължителна победа над Рилски спортист в петък, защото след това ще им предстоят две гостувания на преките съперници – Спартак Плевен и пак Рилецо. Като се има и създадения „комплекс” в срещите с Лукойл Академик, тези мачове срещу директните противници ще бъдат решаващи за класирането на отбора.
 

Домакин
20 март Рилски спортист
1 април Сливен
11 април Ямбол
21 април Левски
2 май Лукойл Академик
 

Гост
4 април Лукойл Академик
16 април Спартак Плевен
25 април Рилски спортист
29 април Сливен


5. Рилски спортист (7-8)
 

Рилски спортист прави отличен сезон до този момент, най-добрият в историята на клуба. Отборът бе на крачка от медал в Плевен за купата на страната, а при малко повече късмет можеше и да играе и първи финал. Все пак и четвъртото място в класирането на този турнир е безспорен успех. Сега им предстои Файнъл Фор от Балканската лига в Самоков, но не бива да подценяват и изявите на домашна сцена. Мачът им във Варна ще бъде изключително важен и трябва да не мислят за Балканската лига преди да го изиграят. Защото той може да се окаже много важен за крайното класиране от редовния сезон на НБЛ. Програмата им след това е доста добра, пет домакински срещи и три гостувания, едно от които без ангажимент за задължителна победа. С добри шансове да завършат трети преди плейофите, но как ще играят преди и по време на тях като се има предвид, че започнаха най-рано и изиграха най-много срещи от всички отбори през годината. Пет победи у дома плюс две навън като гост на Сливен и Ямбол ще им гарантират почти сигурно третото място. 
 

Домакин
1 април Ямбол
8 април Спартак Плевен
16 април Левски
25 април Черно море
2 май Сливен
 

Гост
20 март Черно море
11 април Лукойл Академик
4 април Сливен
29 април Ямбол


6. Ямбол (6-10)
 

Единственият дразнител за Ямбол вече го няма. С отбора на ЦСКА се боричкаха за шестото място в класирането, но след като „червените” се оттеглиха по обясними причини от шампионата, състава на Иван Чолаков остана без конкуренция за шестото място. За нещо повече от него трябва да сътворят чудеса, не че не са ги правили, но в този момент изглеждат трудно осъществими. Остава им да играят мач за мач, да пълнят зала „Диана”, както досега и да доставят удоволствие на своите фенове с добра игра. В плейофите ще играят с отборът, завършил на трето място в класирането, който до този момент все още е неясен.
 

Домакин
4 април Спартак Плевен
8 април Левски
16 април Сливен
29 април Рилски спортист
 

Гост
1 април Рилски спортист
11 април Черно море
22 април Лукойл Академик
2 май Спартак Плевен


7. Сливен (0-15)
 

Участието на Сливен в тази лига бе най-вече за да натрупат опит играчите на отбора и да имат самочувстието, че играят с най-добрите в България. За съжаление обаче те не успяха да го натрупат достатъчно, че да им стигне поне Черноморец за купата да бият. Разбира се голям минус за тима, че цяла година играе в Ямбол и все още нито един мач в собствената си зала, която незнайно защо се ремонтира по време на сезона. Това рефлектира и на отбора на Събин Маринов, а те все още търсят под дърво и камък да открият първата победа за този сезон. Колкото повече се приближаваме до края на сезона, толкова повече шансовете намаляват.  
 

Домакин
21 март Левски
4 април Рилски спортист
22 април Спартак Плевен
29 април Черно море
 

Гост
1 април Черно море
8 април Лукойл Академик
16 април Ямбол
25 април Левски
2 май Рилски спортист


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи