Тити: Пини ще направи най-добрия избор за американците


Тити: Пини ще направи най-добрия избор за американците
България ще бъде подсилена
20-07-2009 20:18 | gong.bg

Шансовете американският гард Ибрахим Джабер да носи екипа на България на Европейското през септември не са големи. Така изборът на селекционера Пини Гершон ще се сведе до един от новите американци – Ърл Роуланд или Андре Оуенс, които от се включиха в подготовката на баскетболния ни състав. В отсъствието на Гершон асистентът му Тити Папазов разясни как е направен изборът:  
„По принцип изборът трябва да се направи между играчи, които искат да играят за България. Изборът и решението са на Пини Гершон. Едно от най-важните неща при натурализация е даден играч да има желание да играе. Да ви кажа честно, ние искахме Макинтайър от Сиена. Опитахме се с контактите на Глушков в италианския баскетбол да влезем във връзка, но той не проявява интерес. Хора, които трябва да са готови да се лишат от лятната си ваканция. Приятно съм изненадан. Започваме подготовка и американците са тук. Няма молби за отсрочка, което се е случвало преди. Преди два дни бяхме заедно с Андре Оуенс в Лас Вегас и след един ден почивка, той веднага дойде до България. Това ни дава надежда, че това са хора, които приемат сериозно това предизвикателство. Много е трудно и дори невъзможно да говорим, че някой американец може да милее за България, но много разчитаме на техния професионализъм и на това, което виждам в момента. Надявам, че в предстоящия период да определим подобаващо кой да остане. Дано да няма контузии. С такъв специалист като Пини, ще направим добра подготовка. Иска ми се и двамата да са с нас, но само един може да остане. Те са доста различни като тип играчи. В зависимост от стратегията и това, което реши Пини, ще натежи.”  
 
Колкото до ситуацията с Ибрахим Джабер, който се очаква в София в началото на август Папазов коментира:
„Аз съм песимист. Иби остави страхотно впечатление и е нормално всички да го харесваме. Има сериозна заслуга за класирането. Сега обаче той дори не успя да участва в Лятната лига, има проблем с клубния си отбор. Най-големият проблем са постите. Независимо от това не сме се отказали от него. В тези 10-15 дни ще видим какво ще стане. Тези играчи са от неговото ниво. Българската публика обикна Иби, но няма място за сантименти, а трябва да вземем най-доброто решение за отбора. Не може да си позволим да променяме часа на мачовете на Европейското. На най-важния мач той пак трябва да е в пост, но все пак вратата не е затворена. До 10 дни ще се решат нещата с неговото бъдеще, но има напрежение. Може само един да използваме и изборът на Пини не подлежи на съмнение. Той е човек, който е на покрива на световния баскетбол. Надявам се, че те ще се представят така, че да заменят подобаващо Иби, който остана в сърцата на феновете и на вас журналистите.” 
 
На заниманието в зала „Универсиада” се появиха почти всички селектирани играчи, като капитанът Тодор Стойков ще се присъедини утре, а Христо Николов- Гларуса е получил още няколко дни, заради семейни проблеми. 
 
„Гларуса има семейни причини, а Тошко пристига тази вечер. Реално лагерът започва утре сутринта. Решихме да го оставим близо до семейството”, каза помощник треньорът Тити Папазов, който сподели за забавянето на наставника Гершон:
„Пини пристига в сряда вечерта. Вече казах, че едно от нещата, които могат да се случат във Вегас е да се разболееш. На вън е 42 градуса, а вътре на климатик 15-18 градуса в казината и залите, а то друго няма. Той още там не се чувстваше добре. За 1-2 дни ще се справим и без него, все нещо сме понаучили.”   
 
Тити коментира и слабото представяне на младежкия ни държавен тим на Европейското в Б дивизия в Македония и по-специално Божидар Аврамов и Александър Янев, които са повикани и при мъжете: „Аз съм изключително неприятно изненадан. Не мога да осмисля какво става. Има и такива моменти. На позицията на Янев имаме много алтернативи, а пък Божо е сред малкото гардове от България, които сме повикали. Надявам се, че този кошмар ще бъде бързо забравен. Важното е да извадим играчи.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи