Артеник Арабаджиан влиза в Залата на славата на ФИБА


Артеник Арабаджиан влиза в Залата на славата на ФИБА
Арто Арабаджиан (photo: basketball.bg)
01-09-2009 11:26 | БФБ

Българският баскетболен съдия Артеник Арабаджиан ще бъде приет в Залата на славата на ФИБА. Той е един от 11-те баскетболни легенди, които влизат в клас 2009. Арто и останалите 10 нови членове ще бъдат представени  на 20 септември на специална церемония в полския град Катовице по време на финалите на Евробаскет 2009. След това те ще пътуват и за самата Зала на славата, която се намира в Алкобендас в испанската столица Мадрид.
Арто ще стане вторият българин, почетен от ФИБА, след Ваня Войнова, която бе приета посмъртно на 1 март 2007 г. Артеник Арабаджиан е ръководил финал на олимпийски игри (Мюнхен 1972) и вече бе обявен за един от 5-те Най-добри рефери на Евролигата в последните 50-години преди две години в Мадрид. Интересен факт е, че друг българин - Божидар Такев е свирил финала на Олимпийските игри в Рим през 1960 година между САЩ и СССР.
 
Освен Арабаджиан на 20 септември ще бъдат почетени и бившата френска националка Жаки Шазалон, бившият селекционер на Реал (Мадрид) и Испания Педро Ферандис, екс-играчът от Аржентина Рикардо Гонзалес, австралийският деятел Ал Рамзи и легендата в НБА Оскар Робертсън. Официално ще встъпят в Залата на славата и аржентинският деятел Луис Мартин, американските треньори Кей Йоу и Пийт Нюъл, бразилският баскетболист Убиратан Перейра и швейцрският съдия Марсел Пфоти.

Основната цел на Залата на славата на ФИБА е да осветли историята на баскетбола и неговите главни герои. Основният критерии за избор на лауреатите на Залата на славата са бележитите постижения на международно ниво, повлияли в развитието на играта. Залата на славата бе отворена на 1 март 2007 г. в Алкобендас (Мадрид) по инициатива на Педро Ферандис, легенда в испанския баскетбол. Тя е разположена в пет-етажна сграда на 2000 кв.м.


Коментари
winbet
ИНТЕРЕСНО ОТ МРЕЖАТА
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи