НБЛ, втори кръг, Лукойл Академик-Рилски спортист (превю)


НБЛ, втори кръг, Лукойл Академик-Рилски спортист (превю)
Лукойл посреща Рилецо (сн. Gong.bg)
24-10-2009 03:06

Лукойл Академик посреща Рилски спортист в един от най-любопитните мачове на втория кръг в НБЛ. И двата отбора постигнаха победи в първите си срещи, така че имат поводи за оптимизъм преди сблъсъка помежду си. Разбира се, шампионите са основен фаворит не само в този мач, но и в цялото първенство, и въпреки това всички техни двубои с Рилски спортист през последната година се превръщат в дербита. За първи път в историята си Рилецо постигна победа над Лукойл именно през настоящата 2009 година, макар и на свой терен.

Двата състава се срещнаха само преди три седмици в приятелски мач от турнира в Самоков, и Лукойл Академик тогава се поздрави с успеха 83:75. Рилски спортист обаче отново показа, че може да бъде равностоен на „студентите”, и само умората и солидната доза грешки не позволиха на домакините тогава да се борят за победата.

Ясно е, че двамата треньори, Георги Младенов и Александър Тодоров, са си научили уроците преди да се изправят един срещу друг, и нямат много с какво да се изненадат. Единствено отсъствието на някой ключов играч може да се превърне в сюрприз, но засега такива не е известно да има. И двамата млади специалисти разчитат на най-доброто от момчетата си за предстоящата тежка битка в Правец. За предишните гостувания на Рилецо в града на Тодор Живков имаше и солидна агитка от Самоков, затова и сега тя може да се окаже важен фактор в двубоя.

Естествено, най-важно е как ще се представят баскетболистите на паркета, и как ще изпълнят указанията на своите треньори. И Лукойл, и Рилецо се готвиха спокойно за предстоящия мач, и би трябвало да се в оптимална кондиция, въпреки че самоковлии играха тежък двубой само преди четири дни. Именно ужасната игра от срещата със Спартак Плевен, все пак спечелена от Рилски спортист, би трябвало като сигнална лампа да е светнала в съблекалнята на Александър Тодоров и вече всички да са наясно, че лесно няма да има.

Лукойл обаче спечели може би прекалено лесно миналата седмица срещу Левски, което сигурно е било единствения проблем пред Жоро Младенов – да убеди своите, че вероятно това няма да се повтори и срещу Рилецо. За „студентите” в тази година без евротурнири, като цяло мотивацията може да се окаже препъни-камък, и треньорът на тима трябва да измисли свои подходи да премахне опасността. Младенов бе оставен да работи в комфортно спокойствие в подготовката, и ако всичко върви по план, трябва да бере още по-спокойно плодовете от труда си през сезона.

Така че мотивацията на Лукойл и Рилецо преди срещата им е коренно различна – за „студентите” премина един мач, в който всичко им вървеше „по мед и масло”, а за момчетата на Александър Тодоров нещата се случиха много мъчно, и победата дойде само благодарение на показания характер в края, и не без доза късмет.

Що се отнася до селекцията, логично е повечето пари на Лукойл Академик да привлекат и по-класни състезатели в отбора. Новите в състава на Георги Младенов сработиха отлично по време на подготовката, ако се съди по мача срещу Левски. Факт за същия този мач обаче бе и, че Тодор Стойков бе над всички, и отново той изведе Лукойл до победата. Затова, ако Академик превъзхожда с нещо специално Рилецо, то това е именно капитанът.

Срещу Стойков днес обаче ще излезе изключително надъханият да се докаже, особено пред Лукойл Академик, Симеон Найденов. Симо като че ли прегоря малко от желание в първия мач със Спартак, затова му е необходимо спокойствие и увереност, а той по принцип няма проблем със самочувствието. Защитата не е от най-силните страни и на двамата, така че спокойно можем да се надяваме на „надстрелване” между Стойков и Найденов.

Разбира се, Георги Младенов вероятно ще разчита на Христо Николов да пази Найденов, след чудесната защита, която игра Гларуса срещу Левски. В този случай опасното оръжие за Рилецо може да се окаже Богдан Боев, който би имал сериозен шанс да демонстрира точната си ръка срещу Тодор Стойков.

На гардовата позиция Георги Младенов има щастието да разполага с двама равностойни състезатели – Уокър Ръсел и Бранко Миркович. Макар Ръсел да е първият избор, няма да е изненада, ако срещу Рилски спортист играе Миркович, който познава отлично бившия си отбор и може да „чете” по-добре съперника. Срещу него обаче ще застане Александър Груев, който със сигурност знае не по-зле с какъв арсенал разполага Миркович.
 
Капитанът на Рилецо лекуваше контузия до скоро, затова е жаден за игра, което го прави истинска фурия на терена и това се видя срещу Спартак. Александър Тодоров все още адаптира другия си гард Александър Угриноски към играта, но е въпрос на време и младият талант да изригне и да покаже класа.

Изключително значение за изхода на двубоя може да има срещата между Айзък Уелс и Травис Питърсън. Двамата са невероятно различни баскетболисти и е много интересно да се види дали ще играят един срещу друг, и как точно, предвид и разликата в ръста им. Уелс е невероятно атлетичен, но пък Травис разполага със страхотна далечна стрелба, което го прави едно от най-опасните неща в арсенала на Рилецо.

На позицията тежък център Лукойл Академик уверено води по точки, тъй като разполага с двама много добри състезатели. Опитният Ърнест Браун навлиза във форма и със всеки изминал мач показва нови неща на терена, докато Ники Върбанов също се включва отлично като негов заместник. Александър Тодоров най-после се сдоби с тежък център в лицето на Дейвид Бърджис, както и с чудесна резерва като Георги Давидов. Бърджис обаче все още е длъжник на своите, а Давидов във въпросната среща, макар и с невероятен характер, ще изостава ръстово от Браун и Върбанов.

Георги Младенов има и скрити козове на пейката си, като Веско Веселинов и Чавдар Костов. Веселинов направи много силна подготовка и изненадващо не игра много срещу Левски, но със сигурност ще се включи добре във всеки момент, в който треньорът реши да разчита на него. Младенов все още може да разчита и на потенциала на Марко Джерасимович, който известно време бе контузен, но за няколко мача демонстрира убийствена ръка, а и силна защита.

От другата страна Александър Тодоров има Сърджан Живкович, който вече също трябва да започне да бележи постоянно. Разбира се, Угриноски също винаги е опция за запълване на позиция „две” в състава на Рилецо, ако започне да показва по-добър процент на стрелба.

Видно е, че по-късата резервна скамейка на тима от Самоков, допълнена с младите Станислав Ваклинов и Красимир Георгиев, може да изиграе лоша шега на Рилски спортист. В крайна сметка обаче, Тодоров изкара отбора си до купа миналата година с доста по-малко, така че и този път ще му се наложи да се справи.

Лукойл Академик – Рилски спортист неслучайно се очаква с интерес от баскетболната общественост в България. Два състава с абсолютно различен стил, идеология и организация, но същевременно – пълни с талант – ще си оспорват първите места в НБЛ в събота. И докато победата на Лукойл няма да изненада никого, успех за Рилски спортист надали ще се приеме като нещо сензационно – все пак вече сме го гледали този филм...

СКАУТИНГ МЕЖДУ ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК И РИЛСКИ СПОРТИСТ
 
ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ ЛУКОЙЛ И РИЛСКИ СПОРТИСТ ОТ 2003 НАСАМ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи