Как ще ги стигнем... сърбите


Как ще ги стигнем... сърбите
Жените на Сърбия станаха шампионки на Европа по баскетбол за първи път
20-07-2015 14:03

Сърбия първа на едно първенство, Сърбия втора на друго, Сърбия със златен медал от трето... Това са новините, които ни заливат в последния месец, а да не кажем и в последните години. За това време западните ни съседи спечелиха титлата на Световното първенство по футбол за младежи след успех над Бразилия (!) на финала. Те станаха европейски шампиони по баскетбол за жени, а снощи и европейски по баскетбол за младежи. Вчера и националният отбор на Сърбия по волейбол бе на финал в Световната лига, а не съм проверявал скоро за първенства по хандбал или водна топка, където нашите съседи също са сред световните лидери. За тенис успехите няма нужда да коментираме, тъй като там вече нещата придобиват още по-сериозни размери.

Е, не е ли логично да си зададем въпроса „как ще ги стигнем сърбите”? Навремето, когато бях невръстно дете, покойният Тодор Колев (поклон пред паметта му) изпя една песен – Как ще ги стигнем американците? Това беше преди повече от 20 години, а сега сме толкова далеч от всичко, че и сърби не можем да догоним.

Едва ли икономиката на Сърбия се развива по-добре от българската, та там да се отделят повече средства за спорт. Спортът преди всичко дава здраве на децата и ги отделя от улицата, затова и всяка община там е задължена да отделя годишен процент от бюджета си за развитието на спорта. Именно Сърбия е страната, от която ние трябва да вземем пример за развитие в спорта, а съм сигурен, че нашите съседи не биха отказали да ни помогнат със съвети. Неведнъж легенди на югославския баскетбол са споделяли, че са се учили навремето от нас на тази игра, та няма да е срамно и ние да попием опит от цялостната държавна политика в областта на спорта.

Да, сега строим големи зали, в които обаче не е ясно колко отбора и колко често ще могат да влизат. Дано след като се построят да вземем да инвестираме и малкото средства, които имаме, в нашите деца, защото съм убеден, че успехи в спорта биха зарадвали всеки българин и това е доказвано в години.

Повтарям се, но пак - имаме много прост и близък пример с нашите съседи, от които можем да учим доста. Можем да се поучим от тях и не само за спорт, но това е отделна тема. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи