Пловдив заслужава домакинството


Пловдив заслужава домакинството
24-01-2017 21:17

УС на БФБ избра вчера Пловдив за домакин на Купа България 2017 при мъжете. Това ще бъде второ голямо баскетболно събитие, което градът под тепетата ще приеме след Мача на звездите през 2016. Безспорно това бе правилното решение, защото:

 

Отборът си го заслужи. До момента Академик Бултекс 99 дели второ място в класирането на НБЛ – истинско постижение за клуба към този момент. Само сезон, след като тимът се завърна в елита вече се превърна в основна заплаха на лидерите. От предпоследно място в редовния сезон миналата годината отборът на Асен Николов вече надмина едни от най-добрите през годините. Доказателство е, че тимът все още няма загуба у дома, а пикът бе победа над шампиона Лукойл Академик.

 

Пловдив се върна на баскетболната карта на България. Хората започнаха да говорят за този спорт в града отново след доста години. Усилията на всички заслужават шанс, за да се събуди още повече интереса към баскетбола в Пловдив. И точно сега е правилният момент, когато мъжкият отбор е във вихъра си.

 

Разполага със страхотна зала. Със своя капацитет от 6000 места зала „Колодрума” безспорно е най-добрият вариант сред тримата кандидати за домакинство (Лукойл Академик и Рилски спортист) и не поставя под съмнение избора. Време е да видим един добре организиран турнир, с адекватни условия за всички страни – отбори, съдии, длъжностни лица, фенове, журналисти. Надпревара, в която да се говори единствено и само за баскетбол, а не за отопление и табла. Дано заедно с усилията на федерацията по баскетбола и домакин да се насладим на три незабравими дни.

 

За сравнение един мач през декември 2015 година (13 кръг) между Академик и Черно море Тича  е посетен от 200 души в зала „Строител”, а друг такъв на 21 януари (15 кръг) срещу Ямбол в събота – около 360, което е почти двойно повече. Първият мач за сезона пък бе посетен от 500 зрители. Това доказва за повишаването на интереса към отбора. 

 

Поздравление за хората, които възродиха отбора, както и на Община Пловдив, която ще подпомогне домакинството, както бе през миналата година в Ботевград, защото именно това е начинът и бъдещето и пред останалите градове.

 

Поздравления и за жеста към подрастващите, които ще могат да влизат безплатно с организирани групи. Практика, която започна още през лятото и ще даде своя ефект.

 

И едно уточнение благодарение на нашия редовен читател Станко Стоянов, дежурен представител и почетен гражданин на град Пловдив, който ни напомня, че не трябва да забравяме историята си. Купата ще се проведе в Пловдив за трети път. Първото домакинство е още през далечната 1956 година, когато е и най-големият успех на пловдивския мъжки баскетбол.  Тогава Академик Пловдив играе финал, който губи от отбора на Транспортен техникум /под това име играе столичният Локомотив/. Второто домакинство е през 2000 година, когато в зала "Строител" на финала Черно море  победи Левски и спечели трофея.

 

А ще бъде ли на късмет третото домакинство за Академик Бултекс 99 предстои да разберем през февруари.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България - мъже, Академик Бултекс 99, Пловдив
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи