Примерът Берое


Примерът Берое
31-03-2017 16:00

За непълни пет сезона в НБЛ Берое постигна много. Тимът вече е фактор в родния баскетбол, което се случва за първи път в историята му. Заралии тръгнаха от нищо преди години, но сега са отбор, с който всеки се съобразява, при това не само у нас.


Преди дни Берое се класира за първи финал в SIGAL UNIQA Балканска лига. Само преди малко повече от месец пък "зелените" спечелиха Купата на България при първото си участие на финал изобщо. Тимът върви и добре в първенството и е много вероятно да стигне и до трети финал. Напоследък дори се чуват мнение, че беройци дори могат да застрашат трона на Лукойл Академик, което до много скоро е било немислимо за хората от ръководството.


Берое е чудесен пример за това как, когато имаш подкрепа от Общината и съответно местния бизнес, могат да се получават добри резултати. Клубът извървя пътя от нулата, но стигна едно прилично ниво, което само може да надгражда. Да, по този път естествено имаше и спънки, както например в плейофите на миналия сезон, но реакцията бе повече от добра и изводите бяха взети и съответно грешки поправени. Или поне личи до момента. Няма гаранция, че Берое ще подобри постижението си от преди година, когато отпадна на четвъртфинал, но към момента шансовете това да се повтори изглеждат доста малки.


Естествено Берое случи много със селекцията, като през сезона е сменил само един играч - единствено Брандис Рейли-Рос, дойде по-късно, но той вдигна класата сериозно. Добра сплав от чужденци и българи е възможно най-успешният вариант, а именно това се вижда в тима. Няма как да не отличим работата на цялото ръководство начело с Васил Кифев, както и най-вече на треньора Любомир Минчев. Макар, тук-там да има спадове, като цяло заралии показват постоянна игра, а националният селекционер показва израстване и зрялост. Именно поради всичко това Берое е един добър пример как може да развиваш този спорт у нас. Стара Загора пък доказва, че при добро желание може да се подпомагат качествени отбори и те да носят радост и успехи за града.


Естествено следваща стъпка би била подобрение на школата и резултати от работата в нея. Опити за това вече са направиха, а няма съмнение, че успехите ще запалят още деца по този спорт. В града футбола е на прекалено голяма почит и е по-трудно едно дете да заиграе баскетбол, но добрите игри и резултати на Берое могат да променят това.


Дотук добре. Предстоят най-важните два месеца от сезона за Берое, а и треньори и играчи са крайно мотивирани да продължат с успехите и да се борят за още два трофея.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи