Стефан Михайлов: Две чужденки в игра не звучи толкова страшно


Стефан Михайлов: Две чужденки в игра не звучи толкова страшно
(сн. lap.bg)
22-05-2017 17:03 | Иван Вълчанов

BGbasket.com разговаря с новия старши-треньор на женския национален треньор и наставник на Монтана 2003 Стефан Михайлов по няколко теми. Той направи анализа си на българското първенство, разказа повече се договора, който клубният му отбор подписа с Адриатическата лига за участие в следващите три сезона, и сподели плановете и оценката си на националния отбор:

 

- Завършихте втори във вътрешното първенство, но пък този сезон отвори нови врати за отбора в Европа. Каква е цялостната Ви равносметка за сезона с Монтана 2003?

- Въпреки че през сезона загубихме два финала и не успяхме да вземем отличие във Файнъл 4, смятам че сезонът е положителен заради участието в Адриатическата лига. И баскетболистките, и аз като треньор видяхме доста нови неща и срещнахме различни стилове на игра. В тези 18 мача от Адриатическата лига играхме добре и стигнахме до ценни победи. Нивото на турнира е доста по-различно от българското първенство. Доказателството за това е, че три от държавите, от които има участници в турнира, играят на Европейско първенство – Черна гора, Сърбия и Словения. От тези отбори съответно има баскетболистки, които ще играят на Европейско първенство. В българското първенство започнахме убедително, на полусезона взехме победи на чужд терен срещу Хасково 2012 и Берое Стара Загора, но в края на редовния сезон допуснахме загуби, които ни поставиха на второ място преди плейофите. Изиграхме добра полуфинална серия и започнахме отлично финалната, но като че ли в мач №4 не успяхме да се преборим за победата и да станем шампиони и всичко отиде в пети мач, където отборът на Хасково ни надигра. Отворихме нови врати през сезона и нашите баскетболистки показаха ниво и победиха много силни отбори.

 

- Как виждате българското първенство като цяло?

- Самият факт, че в него участваха пет отбора, не говори добре. Това беше причината да потърсим участие и в Адриатическата лига, където изиграхме 18 мача – горе-долу толкова, колкото се играе и във вътрешното първенство плюс плейофи и Купа. Няма какво да се лъжем, мачовете със Септември 97 ги брояхме като почивен ден просто защото отборът не е от класата на останалите четири. Точно затова поискахме да играем в още един турнир. Нямам представа какво ще стане с първенството следващия сезон. Обикновено всичко се решава лятото, но се надявам отборите да не намаляват, а ако може да се увеличат.

 

- Президентът на БФБ Георги Глушков изказа мнение, че може да бъде намален броят чужденки, играещи в българските отбори, а това се видя и по време на плейофите. Какво е Вашето мнение конкретно за това две чуждестранни състезателки да имат право да бъдат в игра за отбор в един и същи момент?

- Реално се получи така, че цялата финална серия отборите на Хасково и Монтана играха с по две чужденки. Реално българките имаха решително присъствие в петте финални мача. Видя се, че може и с по-малко чужденки. Другото е, че чуждите състезателки са по-скъпо платени от българските и няма да е лошо тези финанси да се насочат към български момичета, за да може професията „баскетболистка” да стане по-привлекателна. Две чужденки в игра не звучи толкова страшно. Това е въпрос, който трябва да се обсъди, трябва да се претеглят плюсове и минуси на подобно решение за българския баскетбол.

 

- Как се стигна до договора на Монтана 2003 с Адриатическата лига за следващите три сезона?

- На база на нашето представяне, отношение на община, цялостни впечатления и географско положение на града, от лигата ни отправиха добро и доста сериозно предложение – да подпишем договор с гарантирано участие за три сезона – 2017/2018, 2018/2019 и 2019/2020. Евентуално след това има вариант да станем постоянен член на Адриатическата лига. Поканата за това нещо е специално и конкретно за Монтана 2003, а не е квота за български отбор или за България. Всичко бе прието след среща, всички документи са подготвени. На 30 юни ще бъде решено кои отбори ще участват, така че смятам, че за следващите три години Монтана 2003 има подсигурено участие в турнира. Малката конкуренция, малкото отбори и малкият брой мачове не правят българското първенство привлекателно и се надявам с това участие в европейски турнир да можем да подсигурим това, което се търси от един състезател, независимо дали от България или от чужбина.

 

- Като национален треньор смятате ли, че участието на национални състезателки в Адриатическата лига с клубни отбори ще помогне за представянето им в квалификациите?

- Опитът и нивото на българските баскетболистки, които са играли в лигата и с Берое Стара Загора, и с Монтана 2003, се е подобрило. Но, уви, не всички баскетболистки от тези два отбора ще бъдат и в националния. Този сезон беше опит както за момичетата, така и за мен като треньор.

 

- Било ли е сред целите Ви да бъдете национален треньор на България?

- Едва ли точно това е било сред целите ми, когато съм почвал да се занимавам с треньорска дейност, но това е един етап от развитието ми. Случи се постепенно – бил съм помощник и след това старши-треньор на клубен отбор, бил съм помощник в националния отбор при двама треньори и сега вече дойде момента да се кандидатирам за старши-треньор. Говорих с Георги Божков надълго и нашироко и след като той ми каза, че няма да се кандидатира и че смята, че е дошло времето аз да бъда треньор на отбора, тогава взех решението. С това се появява и някаква приемственост.

 

- Какво е най-важното и от какво се нуждае националният отбор в момента, за да бъде конкурентоспособен?

- Ситуацията за квалификациите за Европейското през 2019 е такава, че се играе в три прозореца по време на сезона. България не разполага с голям брой баскетболистки. Давам пример с това, че имаме право да картотекираме 25 баскетболистки, а в последния цикъл последните няколко картотекирани бяха момичета на по 17-18 години. Така че списъкът на момичетата, които са на ниво да играят в националния отбор, е ограничен. Това донякъде е минус за България. Тези, които са набелязани в плановете за националния отбор, много добре знаят кои са и много добре да преценят в какви отбори да играят, за да могат когато бъдат повикани през ноември и през февруари, да бъдат във форма и готови.

 

- Щабът на националния отбор е комбинация от опита на Петко Маринов, който е минал през всичко в баскетбола, и младостта и помощниците ти – Маргарита Папазова и Божидар Гьорев. За какво разчитате най-много на тях и защо тази комбинация е добра?

- С Петко Маринов и Божидар Гьорев съм работил в щаба на националния отбор и смятам, че тази комбинация е подходяща. Отборът беше на минута от класиране на Европейско първенство – ако един мач в Израел беше свършил с минута по-рано, отборът ни щеше да е на финали. В друга ситуация бяхме с добър аванс срещу Полша. Естествено, в реванша срещу 11 баскетболистки, които играят в Евролигата, тимът не издържа и загуби тази квалификация. Имаше победи над Италия, над Гърция, които постоянно играят на Европейски първенства. С Маргарита Папазова работихме доста добре четири години в Левски и успяхме да наложим доста млади баскетболистки, които сега са в националния отбор. Тя има доста голям принос за тяхното налагане и израстване като баскетбoлистки.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Стефан Михайлов, Монтана 2003, ДП - жени, България (жени), Адриатическа лига - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи