ФИБА: Играчите са на първо място


ФИБА: Играчите са на първо място
26-06-2017 11:35 | basketball.bg

ФИБА изпрати специално послание и разясни новата система на състезанията, променяща изцяло календара.

 

Според баскетболната централа, системата поставя играчите на първо място, като им помага да намалят натоварванията.

 

При предишната система топ-играчите попадаха в ситуация на целогодишни ангажименти - с преминаване към националния отбор веднага след края на клубния сезон.

 

„Баскетболът е за играчите“, пише в съобщението, разпратено от ФИБА. „Техният талант пълни залите, повишава рейтингите на телевизиите, носи финансови дивиденти и кара младите да играят.“

 

Свободно лято за всеки цикъл

 

Сега, за пръв път играчите могат да имат истинска лятна почивка веднъж на четири години без състезания с националния отбор, в които да играят. Освен това ще разполагат и с пълен месец за възстановяване в годините със Световно първенство и континентални шампионати.

 

По-малко подготовка, по-малко мачове, по-малко контузии

 

От ФИБА заключават, че новият формат за квалификациите за големи турнири ще доведе до намаляване на натоварванията за играчите с около 26%. Причината е намаляването на времето за подготовка за квалификационните мачове.

 

Това рязко ще намали риска от контузии, което е една от основните грижи, както на ФИБА, така и на играчите.

 

Как ще се случи

 

Времето за подготовка сега е лимитирано 28 дни (4 седмици) преди всяко голямо състезание – Олимпийски игри, световно първенство, континентални първенства. Преди това беше 5 седмици.

 

Квалификациите, които са през ноември (2017-2018), февруари (2017-2018) и юни (2018) означават събиране на отборите само за два дни тренировки преди мачовете. Само през септември 2018 г. мачовете са след ваканционен период за играчите и те ще имат максимум 14 дни за подготовка.

 

Заради новия форматна провеждане на квалификациите е възможна промяна на състава на отборите за всеки прозорец. Така натоварването ще бъде разпределено на повече играчи. А тъй като мачовете ще бъдат разпределени през цялата година, повече играчи ще получат честта да играят за националния отбор. Така повече от тях ще имат възможност да развият таланта си и да получат по-добър шанс за кариерно израстване.

 

Новите възможности за младите играчи от страните да играят на международно ниво и ще помогне на по-малките страни да развиват, на изгряващи звезди да играят срещу по-силни отбори и да подобряват качествата си.

 

Отсъствието на играчите от НБА в два от прозорците ще предостави повече възможности на други талантливи състезатели да изгреят и да се превърнат в лидери на националните си отбори и евентуално да станат следващите звезди в страните си.

 

Приятелски Евробаскет

 

Новата система не е първият случай, в който ФИБА се съобразява с изискванията на играчите. През 2015 г. отборите играят по 9 мача, за да стигнат до финалите на ЕвроБаскет, за разлика от 2013 г., когато мачовете са 11. През 2017 г. тези два допълнителни дни в програмата дават възможност на играчите да починат и гарантира, че всеки отбор ще има максимум два поредни мача.

 

Най-важното, според ФИБА, е, че новата система на провеждане на състезанията ще предложи нови възможности за младите играчи от повече страни да играят на международно ниво. Това ще позволи на страните да развият и покажат повече играчи с талант, които да се пробват и учат от по-голямата конкуренция.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи