Владимир Цеков: Искам да запазя независимостта на съдиите


Владимир Цеков: Искам да запазя независимостта на съдиите
(сн. lap.bg)
27-09-2017 13:05 | Мария Маринова

Владимир Цеков оглави Съдийската комисия (СК) към Българската федерация по баскетбол (БФБ) на 22 септември 2017 г., когато действащият към момента председател Стефко Станев подаде оставка. Според Статута на баскетболния съдия, утвърден от БФБ, при предсрочно напускане на председателя на СК, избран на Общо събрание на съдиите, постът се заема от заместника му до края на мандата.

 

Владимир Цеков е роден в София през юли 1969 г. Завършва висше образование в Националната спортна академия (НСА) - специалности: „Треньор по баскетбол“ и „Учител по физическо възпитание и спорт“. Като юноша се състезава за Левски Спартак и в националните отбори на България за кадети и юноши. Продължава кариерата си в мъжките селекции на Академик (Пловдив), Септември (София), Академик (София) и НСА. През 1992 г. завършва обучителен курс и придобива съдийска правоспособност.  Изпита за рефер на ФИБА защитава успешно през 2001 г.

 

Като международен съдия ръководи срещи на множество Европейски първенства за подрастващи. Участва като рефер на Европейско първенство за мъже през 2005 г. в Сърбия, на Европейското първенство за жени – 2007 г. в Италия  свири четвъртфинал. На Средиземноморските игри – 2013 г. в Турция е в съдийската тройка на финалния мач. Участва и в турнира за купата на шампионите на страните от Персийския залив.  Назначаван е за рефер в много Европейски клубни турнири, свири срещи от финалната четворка за Балканската лига. Години наред ръководи финалите срещи в националните първенства за мъже и жени на България, както и за купата на страната.

 

 

Владимир Цеков даде специално интервю за BGbasket.com, в което разкри целите, които си поставя на новия си пост, какви са проблемите на съдийството у нас и какво, според него, е необходимо, за да се повиши доверието в българските рефери.

 

-   Изненадахте ли се от оставката на Стефко Станев? Кога разбрахте за решението му да се оттегли?

 

-  Господин Станев сподели още преди време, че има намерение да се оттегли от поста председател. Това стана факт на задължителния предсезонен семинар на баскетболните съдии в България в края на септември.

 

- През последната година бяхте негов заместник в Съдийската комисия. Смятате ли, че опитът, който натрупахте, ще е полезен на новия Ви пост?

 

- Опитът, безспорно ще ми е полезен. Като заместник-председател усвоих ръководните задължения, които ще продължа да изпълнявам и сега. Разликата е в отговорността, цялото напрежение се трупа върху председателя. Някак си все той е отговорен, въпреки че решенията се взимат от всички членове на СК с мнозинство.

 

 

- Вече стана ясно, че нарядите за мачовете няма да бъдат определяни с пълен жребий, както досега. Обяснете малко повече за новата система и какво наложи промяната?

 

- Да, жребият остава валиден за тегленето на съдиите с по-висок професионален опит от първата и втората група, където има твърд състав. Разликата сега е, че третият член на състава  от третата група се назначава от СК. Ние ще правим селекцията в зависимост от тежестта на мача. Смятаме, че по този начин ще помогнем за усъвършенстването на реферите с по-малък опит. Промяната се налага, защото третата група е „отворена“, в нея младите колеги могат да влизат или да излизат, в зависимост от качеството на работата им, което показват по време на мачове.

 

- Ще има ли други промени? 

 

- Към  момента други промени няма да има. Сезонът тепърва започва, ще следим, ще анализираме постигнатото. Решения за реформи ще се вземат съобразно направените изводи за успехи и недостатъци. Надяваме се, че ще проявим гъвкавост и няма да закъснеем с коригирането на слабите места.

 

- Какви цели си поставяте?

 

- Да запазя независимостта на баскетболните рефери. Българските съдии не отстъпват като професионалисти на повечето си европейски колеги, но не получават съответното признание. Конфликтите с представители на другите звена в баскетболния спорт – треньори, президенти, играчи и т.н. са неизбежните, но структурата на СК е стабилна. Имаме добри традиции и високи изисквания към колегите. Не изоставаме от Европейските директиви (на ФИБА), като паралелно непрекъснато се обучаваме на вътрешно и международно ниво. Има какво да се желае, разбира се. Иска ни се да разполагаме с повече рефери, за което ще трябва да  развием мотивацията им. Това не става само с размера на хонорарите. Критериите за израстване в кариерата са ясни и описани в нормативните ни документи. Всички решения, които взема СК, се публикуват в сайта на съдиите по баскетбол в България. По мое мнение е необходимо да се работи повече на регионален принцип. Колегите от местните структури да бъдат по-активни в ангажирането на млади хора, които да обучават за съдии и секретари, както и да продължим добрата комуникация с треньори и ръководители на отбори, в която вече имаме напредък. Има много теми, по който е необходимо да се работи, но най-важните правила и програми съществуват и действат като утвърдена практика.

 

- Кой е най-големият проблем на съдийството у нас?

 

- Един сериозен проблем е, че младите съдии не се задържат в играта. Докато са ентусиазирани и им се свири са твърде млади, вземат ниски хонорари и са подложени на различен тип натиск от треньори и родители на подрастващите баскетболисти. Случва се да се стигне и до нападения срещу рефери от недоволни родители. Нормално е младите и талантливи  младежи да се отказват и да търсят реализация в по-сигурна среда. Не е лесно да ги задържим да продължат да се развиват като съдии. По този начин се ограничава избора ни и трудно можем да налагаме принципа на конкуренцията.

 

 

- На Евробаскет 2017 имаше двама български съдии – Мартин Хорозов и Венцислав Великов. Смятате ли обаче, че родните рефери, не само те двамата, са подценявани у нас? 

 

- Подценяването на реферите е хронично явление в нашия спорт. Самият  факт, че двама българи са назначени да ръководят срещи на най-големия европейски форум по баскетбол, говори сам по себе си.  Да не забравяме, че назначението на Венцислав Великов дойде след успешното му представяне на Европейското  първенство за жени, където свири едната от полуфиналните срещи. Прецедент е един съдия да бъде назначен и в мъжкия и в женския турнир на Европа в една година. В българската съдийска школа има приемственост и се надявам, че така както те двамата са се изградили като професионалисти, така и в бъдеще ще има талантливи момчета, които ще се развиват в тази среда и ще достигнат високо ниво. Пожелавам на колегите си да имат късмета да ръководят мачове, в които играят добре подготвени отбори. Очевидно е, че когато играта е динамична и качествена, работата на съдията не се забелязва, а това вече е добър атестат.

 

- Какво е необходимо, за да се повиши доверието в българските съдии?

 

- От години се наблюдава криза на доверие в обществото ни на всички нива. Неизбежно е това да рефлектира и в спортния живот. След като нещо се разруши, независимо по чия вина, отнема много време, за да бъде отново изградено. Колегите ми трябва да си вършат работата професионално и да не се поддават на влияние, а останалите баскетболни представители трябва да проявяват уважение към труда ни, така се ражда доверие. Уверен съм, че ако създадем среда с добра вътрешна комуникация, бихме могли да намалим напрежението между нас, треньорите, президентите, играчите. Това ще хареса и на публиката, защото баскетболът е играта на феърплея.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Владимир Цеков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи