Грозно, тъпо, безсмислено!


Грозно, тъпо, безсмислено!
(сн. lap.bg)
27-02-2018 10:30 | BGbasket.com

Декларации, обвинения, отворени писма… В последните седмици това е олицетворението на българския баскетбол, а фокусът към играта е изместен на заден план.

 

Преди дни на пресконференция от Академик Бултекс 99 поискаха оставката на шефа на съдиите Владимир Цеков. От клуба имат претенции към рефера за грешни отсъждания по време на реванша с Рилски спортист от полуфиналите в турнира за Купата. Малко по-късно Цеков отговори на пловдивския клуб с отворено писмо. Последва нова реакция от Академик Бултекс 99, след което 41 съдии поискаха доказателства или извинения от клуба. Отговорът на ръководството на пловдивчани – ново отворено писмо, в което се преплитат лицата – от първо лице множествено, се минава към първо лице единствено.

 

BGbasket.com представи всички гледни точки на засегнатите страни и ще продължи да го прави, защото към това ни призовава професионализмът. Трябва ли обаче тази комуникация да става през медиите? За нас е добре, защото така се увеличават импресиите, а с това и рекламите, но ние не го искаме. Защото ни пука за баскетбола и не ни е приятно да се четат такива неща, но кой го интересува това. Важно е да има скандал. А те са много в родния баскетбол през тази 2018-а.

 

Да не останат по-назад от силния пол и при дамите заваляха едни писма, едни мейли, едни обвинения. Останалите само два що годе нормални отбори се хванаха за гушите. В Берое Стара Загора искаха да сменят датата на домакинския мач срещу Монтана 2003, но от вицешампионките не се съгласиха. Мотивът за искането бе участие в евротурнирите, мотивът за отказа – подобен. А да се обърне внимание, че и двата тима играят в турнир, който не е в календара на ФИБА и първенството е много по-важно. Между другото подобно е и ситуацията с мъжките Левски Лукойл, Академик Бултекс 99 и Рилски спортист. И за техния „евротурнир“ Балканската лига датите не са календара на ФИБА и всички трябва да си съобразяват мачовете в тези надпревари с участието си в нашето първенство, а не обратното.

 

 

Кога ли всички ще седнат на една маса и ще започнат да говорят за проблемите? Друг начин за справяне с тях няма. От Академик Бултекс 99 предложиха темата със съдийството да бъде обсъдена по време на следващото Общо събрание на 12 април. Къде обаче бяха представителите на водещите клубове по време на миналото подобно заседание? На предишното Общо събрание присъстваха едва 27 делегати, като единствените представители на клубове от елита бяха Константин Папазов от Левски 2014 (б.р тогава още не беше станало обединението с Лукойл) и Иван Чолаков от Ямбол. Къде бяха господата от Пловдив, от Берое, от Рилски спортист, от Лукойл Академик (б.р. Димитър Съхаников е представител на Академик Сф), Балкан, Черно море Тича, Монтана 2003, женския Берое, Хасково 2012 (б.р. тогава още имаха отбор) и т.н.

 

Много клубове имат претенции към съдийството, но когато от Академик Бултекс 99 поискаха оставката на Владимир Цеков, никой не ги подкрепи. Същото е и с останалите клубове. Повечето са недоволни от реферите, но всеки действа самостоятелно в зависимост от собствения си интерес и моментната ситуация. Вадят се видеа със съдийски грешки, а дали ще се извадят видеа с треньорски грешки и такива на състезателите... Без да ставаме адвокати на някого, ще обърнем внимание, че според изследвания добрите съдии в Евролигата правят по 3-4 грешки на мач – или общо 9-10 грешки тримата. Добрите отбори в Евролигата правят средно между 10 и 13 грешки през сезона. Дали нашите тимове са от тяхното ниво, за да искат безгрешни арбитри, оставяме на читателите и любителите на тази игра да преценят. Разберете, че съдиите си имат своите кусури, които не са малки, но не са длъжни на никого да свирят по неговата свирка, независимо дали са играли баскетбол с някой президент, или са тренирали при някой треньор, или са яли и пили на една маса с някой спонсор.

 

А помислено ли е, ако реферите решат да бойкотират мачовете от и без това мъртвородената НБЛ?! Какво съдии от чужбина ли ще се търсят? Те струват много пари на и без това изтънелия джоб на голяма част от клубовете от тази лига. И кой ще ги търси? Федерацията не е длъжна, защото не администрира тази надпревара. Хайде да обмисляме какво правим, а не да действаме под емоции.

 

 

Картината в българския баскетбол става все по-грозна. Хвърлят се обвинения към останалите, понякога основателни. Кога обаче всеки ще започне да гледа първо собствените си грешки и тогава – тези на останалите? От Академик Бултекс 99 написаха в едно от писмата си „Много по-притеснително за нас е, че националният ни отбор за мъже пада в две поредни срещи…“. Нека не изместваме фокуса. Загубите не са приятни, но не бива да забравяме, че България бе единственият от четирите отбора в групата, който не игра на последното Европейско първенство. Националите бяха много близо до победите в последните два мача, но категорично не бяха в ролята на фаворит. Избраниците на селекционера Любо Минчев с всички недостатъци са един от малкото поводи за оптимизъм в родния баскетбол в последно време. Разочарование има и трябва да се вземат поуки от грешките, но не и да се правят драми.

 

Да се върнем на българските отбори. Те може да са с претенции у нас, но какъв е смисълът да си шампион или носител на Купата на страната, като с редки изключения не се участва в европейските клубни турнири? Кой направи пробив там? Лукойл Академик държеше някакво ниво през последните години, макар представянето на тима често да бе незадоволително с оглед на амбициите му. През миналия сезон Рилски спортист игра в групите на ФИБА Къп, а през този това направи и Балкан. А останалите? Имаме отбори при мъжете, които се представят добре в Балканската лига, а при жените - в Адриатическата лига. Както казахме по-горе обаче, дори не са под егидата на ФИБА.

 

Не бива обаче винаги оправданието да бъдат съдиите. Всеки допуска грешки, реферите също. Когато обаче броят им е повече от допустимите, трябва да има санкции. Оказва се, че и у нас съществува подобна практика, но малцина са случаите с наказани съдии, които излизат наяве. Практиката е такава в повечето държави, но това не е оправдание. Крайно време е наказанията на реферите да стават публични, независимо дали те искат или не. Това ще е от полза, както за феновете и за клубовете, така и за самите тях. Чувството за безнаказаност, което цари в момента, ще намалее, а това със сигурност ще тушира напрежението.

 

Проблемите са много. Отидете да гледате мачове на подрастващи, където постоянно има скандали с участието на родители, а голяма част от ръководителите и треньорите гледат безучастно. Наскоро в Пловдив родители са влезли на терена да се разправят със състезатели на противниковия отбор. Подобни гледки има и в София, и в останалите части на страната. Обидите към деца пък са ежедневие.


Промени трябва да има и то незабавно. Докато на преден план отново не бъде баскетболът, не ни чака нищо добро… Спрете да се плюете и погледнете по-далеч от носовете си. И не се чудете защо спонсорите напускат, а нови се дърпат да влязат в баскетбола. Никой не иска да го свързват само със скандали. Защо треньорите започват да си търсят други препитания? Защо журналистите се отказват от професията, писнало им всеки да им звъни с претенции за едно или друго написано изречение?

 

Сега след този коментар със сигурност пак ще има обидени, но се опитайте да използвате главите си с мисъл за истинския баскетбол.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи