Сини и зелени отвориха с пълна сила психологическия фронт


Сини и зелени отвориха с пълна сила психологическия фронт
(сн. LAP.bg)
23-05-2018 13:34 | Лилия Янкова

Бившата национална състезателка Лилия Янкова продължава да следи отблизо случващото се в българския баскетбол. Тя е съавтор на първия алманах на този спорт у нас, през годините е работила и като журналист във в. "Дума", като има свой собствен блог и в BGbasket.com. В него тя изяви желание да напише коментар за първия мач от финалната серия в мъжкото първенство:

 

Преди втория финален мач в мъжкото първенство между Левски Лукойл и Балкан се разгоря истинска битка на втория фронт – психологическия. „Сините“ излязоха с декларация и заклеймиха реферите от първия двубой, а треньорът на Балкан Небойша Видич в интервю удари в няколко посоки.

 

Не познавам Видич, не изпитвам възторг от него - най-малкото, че не пожела за достатъчното време, през което е у нас, да научи две български думи на кръст. Интервютата му по телевизията на сръбски, да не говорим на английски, са меко казано странни. Но това не е болка за умиране и нито вреди, нито помага на родния баскетбол.

 

Но Видич е прав за няколко неща. Той твърди, че от Левски Лукойл оказват натиск на арбитрите. Тук името на клуба трябва да бъде заменено главно с това на Константин Папазов. А неговите набези не са от днес, дори не от вчера. Едни му се възхищават и това засилва артистичните му изяви, а другите, които се дразнят, сякаш му дават още по-голям импулс за нови изпълнения.

 

Кой ли не бе наказан, но не и Тити, за грозните псувни и жестовете за отрязани глави след загубата от Рилски спортист в София. Истина е, че след края на двубоя с Балкан Папазов не позволи на Мартин Хорозов спокойно да напусне залата. Не чух и не прочетох това да е прието от НБЛ като нещо необичайно. От съдийската колегия - също гробно мълчание. Това са само последните два примера, аз имам спомен за много по-емоционални, меко казано, случаи. Затвърждава се чувството, че Тити е недосегаем. Това рано или късно ще му „отреже“ главата. Може да стане и от приятелска ръка.

 

По време на срещата Левски Лукойл – Балкан имаше съдийски грешки. Но без да прозира умисъл. Нарушението на Христо Николов бе хванато точно от Владо Цеков. Просто Гларуса като много опитен баскетболист извърши нарушението изключително прецизно и може би по-неопитен арбитър щеше да го пропусне или в най-лошия случай да не посмее да го отсъди.

 

Категорично не приемам оценката на Видич за участието на Георги Младенов като коментатор. Той учудващо бързо успя да влезе в ролята на специалиста, поканен да си каже мнението. Истина е, че коментаторската двойка е, нека я наречем, левскарска. Всеки разбиращ от баскетбол може би ще има някакви претенции към нея, но Видич да оценява работата на журналистите е хейтърство, а не професионализъм. 

 

Съгласна съм с Небойша Видич, че вятърът не трябва да духа в гърба на Левски Лукойл. Просто хорат от Лигата, администрираща първенството, да го пренасочат да духа в гърба на българския баскетбол!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски Лукойл, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи