Искаме баскетбол, а не хляб и зрелище


Искаме баскетбол, а не хляб и зрелище
(сн. LAP.bg)
23-05-2018 14:18 | BGbasket.com

Само един мач е изминал от финалната серия при мъжете Левски Лукойл – Балкан, а вече фокусът е изместен - не върху баскетболните качества и играта, а върху страничните фактори.

 

На едните са им виновни съдиите, на другите – телевизията, но както обикновено, никой не търси вината в себе си. По инерция не особено блестящият с качества (за сметка на това поне оспорван) мач беше оправдан с напрежението от участието във финал и други външни причини. Претенциите за професионализъм обаче не отговарят изобщо на случилото се в Мач №1, нито на изявите след него. Нима някой друг е виновен, че Балкан изигра много слаби три части или че Левски Лукойл допусна серия от 0:15 в началото на последната четвърт?  Кой ще обясни причините за ужасяващата стрелба на двата отбора от далечно разстояние преди почивката? Левски Лукойл бе 1/12 (8%) от тройката, а Балкан – 1/13 (7%).

 

Не сме сигурни, дали това се случва по инерция или двата лагера нарочно търсят този ефект  – да отклонят вниманието в друга посока и да въздействат на своите лагери, чрез популизъм.

 

Остава впечатлението обаче, че това насочване към страничните фактори щеше да се случи при какъвто и да е изход от мача. За огромно съжаление обаче, този подход прави баскетболът да изглежда незначителен. А всъщност той е и винаги ще бъде най-важният за истинските фенове на играта.

 

Истината е една и тя е, че всички думи от последните два дни бяха изключително и само едно - излишни.

 

Нямаме нужда от обяснения и оправдания, а от това треньори, играчи и съдии, и ръководители естествено, да се концентрират върху своята си работа, върху своята роля.

 

Всички споменати са изгледали многократно записа от мача до този момент (надяваме се), което е още по-притеснително, че след това все още продължават да говорят.

 

За сравнение – изказването на Тити Папазов след мача, позицията на ръководството на Левски Лукойл и това на Небойша Видич имат повече прочитания в BGbasket.com от самия мач и останалите отзиви след него.

 

А имаше какво да се чуе от момчетата, тези които бяха на терена, Божидар Аврамов и Венцислав Петков - двамата, без които нито Левски Лукойл, нито Балкан сега щеше да е на финал. Прочетете какво те имаха да кажат и дали те видяха другаде вината, или заслугата, освен в себе си. И ги оставете да говорят на терена.

 

Оценяваме опитите за осигуряване на хляб (кроасани) и зрелища. Но благодарим, и призоваваме финалистите – тези, които трябва да са най-заслужилите и най-силните отбори в България, да използват времето за говорене и писане на становища за баскетболна работа и да направят така, че зрелището да бъде на терена и по време на мача, а не пред камерите до страничната линия след края му.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски Лукойл, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи