Психологът на Левски Лукойл разказа за работата си с шампионите


Психологът на Левски Лукойл разказа за работата си с шампионите
20-06-2018 19:37 | nbl.basketball.bg | BGbasket.com

Психологът на Левски Лукойл Тодор Тодоров сподели пред сайта на НБЛ интересни факти за работата си в отбора, предизвикателствата, пред които се е изправил и важността от присъствието на психолог във всеки професионален спортен клуб: 

 

Здравейте, казвам се Тодор Тодоров и вече около 20 години се занимавам с психология, като 14 от тях съм работил в сектор „Криминална психология“ на Института по психология-МВР3 от които бях началник на сектора. От 7 години насам работя в частния сектор като управител и част от екипа на фирма „Асес“. Ние сме най-голямата компания, която предлага на едно място психологични услуги в сферата на криминалната психология и корпоративна сигурност, организационното консултиране и спортна психология.

 

Как се случи да започнете работа в отбора на Левски Лукойл?

Ръководството на ПБК „Левски Лукойл“ се свърза с нас с цел да подпомогнем междуличностните взаимоотношения между играчите и треньорския щаб и да окажем цялостна психологична подкрепа на отбора.

 

В какво се състои работата ви в отбора?

Работата ни с отбора се изразява в това да оказваме цялостна психологическа подкрепа както на спортистите, така и на треньорския щаб по време на целия баскетболен сезон. Според актуалната тематика в тима, работим, както на екипно, така и индивидуално ниво.

 

Какви цели си бяхте поставили с ръководството на тима и кои от тях успяхте да изпълните до края на сезонa?

Задачата ни през изминалия баскетболен сезон с ПБК „Левски Лукойл“ беше да подпомогнем взаимовръзката между играчите и треньорския щаб и да  изградим от иначе силните спортисти един добре функциониращ колектив, готов да се справя успешно с професионалните предизвикателства.

 

Какви бяха основните проблеми, с които се сблъскахте по време на работата ви с баскетболистите на Левски Лукойл? Имаше ли нещо, което ви изненада?

Обстоятелствата, в които работихме, определено не бяха в наша полза. Сливането на два силни отбора е кризисна ситуация както за ръководството, така и за самите спортисти. В ПБК „Левски Лукойл“ бяха събрани най-силните играчи от двата тима, както по професионални успехи, така и по характер. Всеки от тях измина своя път към това да открие своето място в отбора, а нашата задача беше да подпомогнем този процес и едновременно да насърчаваме спортистите към постигането на целите на тима. Основната трудност, с която трябваше да се справим беше, че за много кратък период от време, трябваше да постигнем резултати, които сами по себе си са времеемки и изискват много вътрешен ресурс и желание за работа от самите спортисти. Това, което беше изненадващо, е как те осъзнаха нуждата от психологична работа с тях, довериха ни се и резултатите не закъсняха.

 

Какво е необходимо, за да може десет и повече различни характера да се превърнат в отбор?

На първо място разбиране от страна на спортистите и желание за работа. Когато тези два фактора са налице, нашата работа значително се улеснява и можем да концентрираме съвместните си усилия към прогрес.

Баскетболът е интензивен колективен спорт, в който взаимодействието между играчите е от изключително значение и ясно си проличава, кога има неразбирателство в тима и кога всички работят в синхрон. Естествено, за да превърнем не десетте, а в случая четиринадесетте отделни характера в отбор, изграждането и поддържането на доверието между тях е от основно значение. За изпълнението на тази цел работихме интензивно на екипно равнище с всички спортисти и дори с треньорския щаб.

 

Как помагате на момчетата и треньорския щаб да се справят със загубите?

Загубите са естествено събитие в процеса на научаване и адаптация. Факторите, които стоят зад една загуба са от различно естество и не всеки път са в нашия контрол. Затова, в работата си с момчетата и отбора като цяло, се стремяхме да не се концентрираме върху грешките и това „какво можеше да е било, ако..“, а по-скоро се насочвахме към перспективата за по-добро бъдещо представяне, укрепване на синергията между играчите и концентрация върху постигането на следващите цели.

 

Какви са съветите, които давахте на момчетата по време на финалните плейофи?

Плейофите са период на истинско изпитание за целия отбор. По време на този етап активно наблюдавахме играчите, присъствахме на всяка игра и работихме индивидуално само при нужда. Нашата работа с тях клонеше към своя завършек и от тях се изискваше да продължават да прилагат изградените до момента стратегии и да се концентрират върху целта, а не пропуските си.

 

Колко е важно според вас, един професионален спортен клуб да има психолог, с който да работят както състезателите, така и треньорите?

В професионалните спортове по света, психолозите отдавна са навлезли и са се доказали като съществена част от екипа на отбора. Мисля, че няма нищо по-естествено от това, в среда, в която личностните взаимодействия в екипа, както и личните психологични преживявания на индивида оказват огромно влияние на представянето на отбора и постигането на професионални цели, да присъства специалист (или група от специалисти), които да са в помощ тези процеси да се осъществят по един здравословен и прогресивен начин.

 

Споделете, ако разбира се не е конфиденциална информация, някоя случка от професионалния ви опит, която е запомняща или ви е научила на нещо ?

Бих казал, че цялостната ни съвместната работа с ПБК „Левски Лукойл“ сама по себе си е запомнящо се преживяване и въпреки че работихме за кратко през изминалия сезон, но за сметка на това интензивно, смятам, че определено не ни липсваха случки, в които както ние се учихме от клуба, така и те от нас.

 

Видя се, че в играта на отбора на Левски Лукойл имаше осезателен подем в плейофната част на първенството и отборът имаше постоянно и стабилно представяне. Може ли да се твърди, че работата с психолог има принос за това?

Макар  и обстоятелствата, в които заварихме отбора да не бяха изцяло в наша полза, истината е, че повечето от спортистите и треньорите ни допуснаха до себе си и съвместната ни работа се случи някак естествено. Разбира се, няма как да си приписваме изцяло заслуги за успехите на отбора. Момчетата са страхотни професионалисти и под ръководството на треньорския щаб, в комбинация с нашата подкрепа, постигнаха желаните резултати.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Левски Лукойл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи