Братя Чернокожеви – големи таланти в различни спортове


01-11-2018 17:00 | Gong.bg

Младият талант на Академик София и вече част от мъжкия национален отбор - Цветомир Чернокожев - попадна в светлините на прожекторите заедно с брат си - волейболистът Велизар Чернокожев.

 

Велизар и Цветомир Чернокожеви са гордо продължение на спортните традиции в семейството. Баща им е бивш борец, а заедно със съпругата си отглеждат две високи момчета сред чистия въздух в Трявна.

 

Бащата на двамата оказва важна роля в избора на малкия Цветомир към баскетбола: „Когато бяхме малки, винаги ни е учил, че това е една от най-хубавите работи, защото изкарваш пари с удоволствие. Казваше ни, че ще обикаляме света. Това не можеш да го имаш с всяка работа. Започнах с волейбол, но после се пренасочих. Ако питате някой волейболист кое е по-трудното, никой няма да каже, че баскетболът е по-труден.” 

 

„Отдаваше му се волейболът, но не му беше на сърцето”, спомня си Велизар. „Беше категоричен. Той е такъв характер, че каквото си науми го прави и е един от най-големите таланти в България.”

 

Като по-голям брат, Велизар винаги е насреща за съвети, когато това се налага. „Никога не се е намесвал, когато види, че вървя в правилната посока. Като по-голям е нормално да ми дава съвети. Когато види да кривна, ме спира. Последно беше отдавна - малко повече купони, отколкото трябва.”

 

„От професионална гледна точка, това са нормалните неща. Да е упорит, да не се отказва. Знае ги. Допитва се за съвет, но това са нормални неща от живота, а не толкова спортно технически”, споделя баткото.

 

Вече натрупал доста опит в професионалния спорт, Велизар Чернокожев отчита работата, а не талантът като водещи за развитието на двамата.

 

„И двамата не се славим с голям талант в спорта. Единственото е, че и двамата сме високи. Работата и трудът дават резултат. Той е малко по-атлетичен и има по-спортна фигура. При него е по-лесно.”

 

Вече докоснали се до въздуха в мъжкия национален отбор в своите спортове, двамата продължават да следват целите си.

 

Цветомир Чернокожев е част от младия отбор на Академик, където се развиват част от големите таланти на българския баскетбол. Докато Велизар се завърна в Добруджа, а тимът започна отлично новия сезон с победи над финалистите от последната кампания Нефтохимик и ЦСКА.

 

„Ние сме отбор, който не търси резултат в победите, а в развитието и правилната посока. Успехът е всеки мач да играем по-добре," казва Цветомир за Академик.

 

„Испания мисля, Испания, Гърция също. Реал Мадрид, Барселона – грандовете”, пожелава си Цветомир, а Велизар се е прицелил към Италия. „Бих искал да отида в Италия. Много ми хареса. Най на сърце ми е. Аз винаги се радвам и бих се радвал да играя тук. Всеки би предпочел да играе в България добре. Нямах добра оферта за чужбина. Няма да отида някъде просто за да отида някъде.”

 

 - Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


Абонирай се за канала на СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Академик София, НБЛ - мъже,
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини