Галин Стоянов пред BGbasket.com - за проблемите в Черно море и намаления състав


Галин Стоянов пред BGbasket.com - за проблемите в Черно море и намаления състав
Снимки: LAP.bg
04-12-2018 16:17

Черно море Тича продължава участието си в НБЛ без основен играч. Съставът на варненци напусна центърът Велислав Гълъбов. За да разберем как ще се отрази липсата на опитен играч под коша, задълбочава ли се финансовата криза в клуба и как младите играчи възприемат загубите, потърсихме треньора на Черно Море Галин Стоянов - Патрик. Пред BGbasket.com той разкри интересни подробности за случващото се.

 

Защо Черно море Тича се раздели с Велислав Гълъбов?
Истината е, че няма голяма финансова драма или нещо от този тип. Велислав Гълъбов имаше двугодишен договор. Той е от миналия сезон с актуализация. Независимо, че още през лятото бяхме наясно, че ще бъдем с ограничен бюджет, нямаше как да прекратим договора еднолично. Това автоматично означава, че трябва да се плащат неустойки. Имахме същия вид договор и с Николай Грозев. Обяснихме и на двамата, че ако намерят опция за друг отбор, са свободни, поради факта, че нашата финансова стабилност не е същата като миналогодишната. Има я, но параметрите са различни. Грозев имаше предложение от Академик София, а Гълъбов реши да остане във Варна. В такава ситуация преценихме, че ще се опитаме през самия сезон да коменсираме дефицита, който се получава. Обаче към днешна дата, независимо, че не сме спирали да търсим варианти и опции, това не се случи. Проведохме един чисто мъжки и приятелски разговор, в който му казахме, че фактически се получава увеличаване на риска да се стигне до проблем. Казахме му, че можем да прекратим договора по взаимно съгласие и той да е свободен да си търси отбор. Все пак момчето играе баскетбол срещу пари. На никого няма да е приятно да не си взема заплатите. Опитваме се да не попадаме в такава ситуация. Но пак казвам, имаше момент на наследственост на един договор, който беше подписан при различни финансови параметри на бюджета.

 

 

А каква е истината за тези финансови проблеми? Оттеглят се спонсори или има друга причина?
Няма оттегляне на спонсори. Говорим за реално влизане в рамките на този бюджет, с който сме започнали сезона. Имахме надежди, че ще можем да го увеличим в някакъв момент. Ако бяхме предприели други действия в началото на сезона, означава, че някои от тези момчета, които са на заплата, трябваше въобще да не са в отбора, което съвсем щеше да го осакати. Нямаше как да прекратим договора с Гълъбов и имахме идея да направим нещата в хода на сезона, но е много трудно. Невероятно е колко е трудно и как никой няма желание да помага. В един момент, като се дръпне чертата се вижда, че ще стане проблем. За да не стане такъв проблем, трябваше да реагираме навреме. Хубавото е, че Велислав разумно разбра за какво става въпрос и се разбрахме, защото можеше да се стигне до това всеки да си гони неговото и да го търси докрай. Щеше да бъде наистина трудно. Но няма драма. Искахме да намерим подкрепа и да продължим, но след като не успяхме какво да направим? Да ги оставим без последни заплати ли?! Това не е нормално.

 

Това означава ли, че Черно море може да се раздели с още състезатели?
Така разчетохме ситуацията и бюджета, че да няма повече сътресения до края на сезона. В крайна сметка, идеята беше въобще да няма, но се надявахме да намерим допълнително финансиране. Не успяхме и просто трябваше да реагираме адекватно. Не мисля, че до края на първенството ще има причина или ситуацията, която да наложи да се разделим с някой играч.

 

С напускането на Велислав Гълъбов ситуацията под коша за Черно море вече изглежда катастрофална...
Никога не е приятно да загубиш едно голямо момче, което е стартирало в мачовете. Няма как ситуацията да бъде по-малко проблемна. Хубавото е, че от тази седмица Кристиян Кръстев започна да тренира наравно с останалите. Надявам се да влезе в игрови и физически ритъм като цяло. Той тренира повече от месец на облекчен режим. Остваме с Мартин Стефанов, Мартин Йорданов, Александър Кръстев. В крайна сметка ситуацията е такава, каквато е. Няма да се предаваме, нито да навеждаме глава. Тези момчета са тук, за да тренират, да играят и да се опитат да им се случи нещо хубаво. Дава им се такъв шанс. Хората сме свикнали да казваме "Всяко зло за добро". Натрупаха се доста не толкова хубави неща, поне да има положителен ефект. Със сигурност няма да ни е лесно, няма да ни е приповдигнато настроението, обаче препятствията са затова, за да ги преодоляваш и да се каляваш в такива ситуации.

 

 

Такива ситуации доста често са повратен момент...
Повратен са, да. Въпросът е как го възприемат баскетболистите и ние като треньори. Ако го възприемеш като нещо, което е трагедия, катастрофа, то със сигурност всичко ще тръгне назад. Ако го приемеш като нещо, което е част от всичко, което се случва и се мобилизираш, нещата ще се получат. Клишетата са верни. И това, че "всичко, което не те убива, те прави по-силен" е така. Няма да ни убие това, че един състезател ни е напуснал. Всички трябва да се мобилизираме, да даваме всичко от себе си и в крайна сметка каквото сабя покаже.

 

С контузиите и сега напускането на Велислав Гълъбов, отборът всеки път е в различен състав. Това как се отразява върху играта ви?
Това е една ситуация, която се получи още през миналия сезон. Явно повлякохме крак и за пореден сезон имаме такива проблеми. Не е приятно, защото е добре да имаш опитните и силни състезатели винаги на лице, за да може в тренировъчния процес и в мачовете по-младите, които искаме да се развиват, да има край кого да го правят. Съвсем различно е, когато всички играчи са на линия, защото в един момент се получава тази симбиоза, която се търси. Неслучайно миналият мач беше приятен за окото, но явно такава ни е съдбата. Това беше единственият мач, в който бяхме в пълен състав.

 

 

Може ли да издадете от кухнята на отбора, как младите момчета приемат тези постоянни загуби?
Интересно е. Много ме притесняваше факта как ще им се отразяват някои загуби с по-голяма разлика. Сега започвам аз да се ядосвам, че те се ядосват по-малко, отколкото трябва. На тях им помага фактът, че една част от младите момчета играят за ИУ, а другите за старша възраст. Играят мачове, които печелят и в един момент се получава компенсация. Хората, които не играят в такива формати са Георги Боянов, Пламен Алексиев и Веселин Георгиев. Те са достатъчно умни и разумни, за да знаят за какво става въпрос и да не ги удря чак толкова много фактът, че не побеждаваме. Другите момчета не се влиаят чак толкова много. На моменти дори ме ядосват, защото очаквам да се палят повече.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Галин Стоянов, Черно море Тича, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи