Треньор на НБА звезди подготвя една седмица школата на Левски


03-02-2019 13:00 | Мария Мицова

Гариан Браун, която всички наричат просто Джиджи е дребничка, пъргава и много атрактивна. Идва от Ню Йорк, а пътува по цял свят, за да учи от деца в детската градина до НБА звезди на най-важното за баскетболните основи.

 

Джиджи бе и в България и прекара една седмица в школата на Левски в зала "Илия Мирчев". Американската треньорка пристига благодарение на контактите си с родителите на две от момчетата от "синия" клуб - Стенли и Катарина Колев и тяхната компания EV International. Заедно те планират вече и второто посещение на Джиджи Браун в страната ни през тази година, за още по-мащабен камп.

 

Сред имената, тренирали под вещото ръководство на Джиджи са Стеф Къри, Спенсър Дийнуиди, Ричард Холис-Джеферсън, работила е още с Кристапс Порзингис, Ланс Стивънсън, Шон Ливингстън и много други.

 

Основният "виновник" за нейното присъствие в България - Стенли Колев разказа за BGbasket.com: "Организацията стана доста спонтанна, решихме за няколко дни. Разговаряхме с президента на Левски Юлия Боянова и с треньора Иван Гогов, те дадоха съгласие и останалото бе лесно. За една седмица в България всички, които участват в тренировките са много въодушевени, от най-малките до най-големите. Вече имаме камп, който планираме в края на лятото или началото на есента. Аз работя във фирма, която се занимава със здравословен начин на живот - EV International и за нас е важно да подпомагаме спорта в нашата държава. Нашият спорт е баскетболът и искаме да се развиваме и да помагаме на децата. Подготвяме с Джиджи кампа."

 

Ето и какво самата Джиджи Браун сподели за българските деца и своята работа:

 

"Връзката направиха Стенли и Катерина Колев, те дойдоха в Ню Йорк за кампа Basketball City, но той за съжаление бе отменен. Тогава директорът на кампа ми се обади за индивидуални тренировки на две момчета - това бяха техните синове Джеръми и Джейдън (б.а. двамата тренират в Левски). Оттам вече се получи химията, влязохме в контакт. Бях в Испания за друг камп, затова им се обадих и ги попитах дали може да организираме такъв и в България, и оттам вече всичко се получи."

 

ТРЕНИРОВКИТЕ, ПРИКЛЮЧЕНИЯТА И ИГРАЧИТЕ, С КОИТО ТЯ РАБОТИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ЛИЧНИЯ Ѝ ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ.

 

ВИЖТЕ И ГАЛЕРИЯ ОТ ПРЕСТОЯ НА ДЖИДЖИ БРАУН В БЪЛГАРИЯ

 

След една седмица в България, с какви впечатленията остана?
- Всичко е прекрасно, много ми харесва. Храната е страхотна, хората са мили. Много е различно.

 

Тренираш от малки деца до НБА играчи, кое е основното, на което ги учиш?
- Да, тренирам от 4-годишни, до НБА. Основното е работата с краката и контрол върху тялото. Това се казва Strategy Performance Training. Това е моята програма.

 

Какъв е най-големият проблем, който видя през тази седмица в работата с краката на децата?
- Не са експлозивни в крачка. Правят много крачки, трябва да се научат как да си стоят здраво на краката. Трябва да дриблират, преди да тръгнат. Работихме върху тези неща.

 

Видя ли някакъв потенциал в децата?
- О, със сигурност. Малките особено, те влязоха в тези упражнения с лекота. Наистина ме впечатлиха.

 

Колко различна е България в сравнения с останалите страни, където си била, по цял свят?
- Наистина, баскетболът си е баскетбол, има много прилики в Европа поне. Но има голяма разлика със САЩ, където се играе по-бързо, с финес. Тук има много пресечки, пасове, отборна игра. В САЩ се атакува предимно един на един.

 

Колко е важна работата с краката?
- Без работата с краката, без механиката на тялото, няма начин да си експлозивен в крачка. Не само за баскетбола, за всички спортове - баланс, координация, това е от изключително значение.

 

Работила си с много НБА играчи, кажи ни за това?
- Да работиш с НБА играчи не е лесно, защото не можеш да правиш каквото ти пожелаеш. Трябва да слушаме какво те искат. Най-вече за работата в нападение, с краката. Но е страхотна възможност да мога да работя с тях.

 

 

С кой НБА играч ти е било най-лесно да работиш?

- Стеф Къри. Той беше много забавен, дори той ме научи на неща за неговата техника за стрелба. Той искаше да работи и за краката си, беше готов да прави упражнения, искаше да види какво мога да му помогна. Друг играч, преди играеше в Индиана - Орландо Джонсън, невероятен - правеше всичко, което му се казва. Не беше разглезен НБА играч.

 

В САЩ повечето играчи работят цяла година, непрекъснато. Колко е важно да тренираш целогодишно, да не почиваш много?
- Да, всички имат специална програма. Преди сезона имат много атлетика, фитнес, дори йога, пилатес. По време на сезона е баскетбол и баскетболните специфики. Трябва да имаш добър план за тренировки - един ден здрави тренировки, на следващия може би по-леко. Тренировките не трябва да са напрегнати всеки ден. И трябва да се работи върху всички детайли. Не само от понеделник до петък. Работи се всеки ден - от понеделник до неделя.

 

Планираш ли вече да се върнеш отново в България?
- Да, искам да направя много неща, камп, класове. Вече създадох връзка с децата. Усетих, че те оценяват тренировките. А това е най-важното за един треньора. Това е разликата и между децата тук и в САЩ. В САЩ всички са свикнали с тези тренировки, разглезени са, има много треньори. Едно момче, Марио, дойде при мен и ми каза - "Защо трябва да си тръгваш, обичам тези тренировки?" И в този момент си казах, трябва да се върна. Такива неща много ме разчувстват.

 

Какво искаш да видиш подобрено в тези деца, когато се върнеш на есен?
- Стрелбата и работата с краката. Механиката на стрелбата е много важна - как да получат топката, балансът и как да пуснат топката. Веднъж, след като са им показани детайлите, те могат да ги изпълняват и сами. Те разбираха всичко, което им казвах.

 

Какво беше най-хубавото, което видя тук, в децата? Какво ще им пожелаеш?
- Отношението им. Желанието им да станат по-добри, да работят. Те имат цел, която искат да постигнат. Аз им благодаря, че оценяват каквото съм им показала. Не им казвам "сбогом", а само до скоро, ще се върна, добра работа свършихме през тази една седмица!

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

G’s Fitness & Basketball Program LLC - StrateG’s Performance Training Foundation 🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀 I had the opportunity to train 3 different age group.... 10u, 13u, and 18u @bclevski_znae_vsichko Sofia, Bulgaria. It was a great experience. I would to thank @stanleykolev and @katharinakolev for trusting in me to present my training method to the players. Looking forward to our 2nd Annual STRATEG’S PERFORMANCE TRAINING FOUNDATION CLINIC. #bulgariabasketball #basketball #bulgaria #nyc #nycbasketballkids #worldwide #motivation #youthbasketball #brooklyn #FIBA #evinternational #weworking #hardwork #adidasbasketball #adidas #howbaddoyouwantit #america #basketballculture #nba #wnba #internationaltrainer #femaletrainer @basketballbeautiesleague

Публикация, споделена от GIGI In The Place To Be (@gfbprogram_) на Яну 14, 2019 в 8:12 PST

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи