Залите на славата и българската баскетболна памет


Залите на славата и българската баскетболна памет
02-05-2019 12:35 | BGbasket.com

Предстоящото официално приемане на Атанас Голомеев в Залата на славата на световната баскетболна централа тази година в Пекин провокира поглед назад към останалите българи, удостоени с подобна чест.

 

Единственият до момента български играч, приет в Зала на славата бе легендарната Ваня Войнова. Впечатляващото в случая е, че българката присъства и в Залата на славата на ФИБА, и в дамската Зала на славата в Ноксвил, Тенеси.

 

Въпросната Зала на славата в САЩ е посветена изцяло на женския баскетбол и е основана през 1999-а година. В нея се отдава почит на онези, допринесли за развитието именно на женския баскетбол. Ваня Войнова е част от Клас 2001.

 

Залата на славата на ФИБА пък е основана от международната федерация по баскетбол през 1991-а година. Част от Залата на славата са състезатели – при мъжете и жените, треньори, официални лица и други фигури със заслуги към играта.

 

Създадена е с намерението да осветли историята на баскетбола и неговите главни герои. Включва и музей на баскетбола в Алкобендас, Мадрид, открит през 2007-а, когато е приет и първият почетен клас.

 

През 2013-а година ФИБА създава т.нар. Къща на баскетбола и мести Залата на славата от Испания в Швейцария.

 

Неповторимата Ваня Войнова е приета посмъртно и в Залата на славата на ФИБА именно през 2007-а година.

 

Още двама българи са включени в Залата на славата на ФИБА. Това са съдиите и баскетболни деятели Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

 

Арабаджиан е част от Клас 2009, а специалната церемония се проведе по време на финалите на Евробаскет в Полша.

 

Доайенът на българското баскетболно съдийство и една от най-авторитетните фигури в българския баскетбол инж. Валентин Лазаров пък бе отличен през 2013-а година.

 

Другата изключително престижна в световен мащаб баскетболна Зала на славата се намира в Спрингфилд, Масачузец в САЩ и носи името на създателя на играта – Джеймс Нейсмит.

 

„Нейсмит Мемориъл” Зала на славата е основана през 1959-а година и веднага приема първия си клас заслужили фигури в баскетбола. Отличените са както американци, така и изтъкнати личности от цял свят, оставили ярка следа в баскетбола. Шест комисии имат задачата да избират кандидатите.

 

Интересно е, че в САЩ има специална Зала на славата, посветена изцяло на постижения в колежанския мъжки баскетбол и замислена като допълнение към „Нейсмит Мемориъл”. Тя е със седалище в Канзас Сити, Мисури.

 

Поклон пред една икона*

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Зала на славата, Ваня Войнова, Артеник Арабаджиан, Валентин Лазаров, Атанас Голомеев, 100 години баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи