Петко Маринов за най-силното качество, което трябва да има човек


20-06-2019 16:35 | Канал 3

Легендата на българския баскетбол Петко Маринов разказа своите интересни истории пред камерата на Канал 3, по повод на своя 70-годишен юбилей.

 

Той сподели, че е получил стотици обаждания за рождения си ден, а особено трогателно е било обаждане от Христо Стоичков от САЩ, с признанието, че Петко Маринов е бил пример за него в ЦСКА.

 

Ето и най-интересното от него:

 

"Чувството за отговорност е едно от най-важните неща. В това се съдържа всичко. Най-силното качество, което може да притежава човек," заяви Маринов.

 

"Ние учехме Европа на спорт, сега стана обратното. За много от спортовете разбиването на Съветския съюз и Югославия, направи нещата доста трудни. В българския спорт изчезна нещо много важно - натоварванията - треньорите не натоварват играчите."

 

"Не знам как не ги е срам спортистите, футболистите, с тези резултати всеки ден да показват снимки от Бали и не знам къде..."

 

"Имаме талантливи играчи, при нас в Академик им се дава шанс да се развиват, и игрово време. Но в другите отбори също има талантливи момчета, на които им се дават по 1-2 минути. Трябва да се ограничи, да има може би само по трима чужденци. Ако искаме нещо да стане в българския баскетбол, трябва коренна промяна. Специфично е, но трябва да се съберат хора, които разбират, мениджъри, спонсори, и да се види, какво може да се направи."

 

Маринов разказа и за легендарния мач срещу Фидел Кастро при посещението на кубинския диктатор в България.

 

"Като треньор е много по-трудно. Отговорността е страхотна - много хора, различни характери."

 

"Създаде се хубава атмосфера, играха се добри мачове. Втория мач Левски си го загубиха сами, може би имаше и съдийски грешки, но Балкан заслужено станаха шампиони."

 

"Аз съм си цесекар и никога няма да стана левскар. Аз подкрепям момчетата, но как да стана левскар, не мога," категоричен бе Маринов по тази тема.

 

"Познавайки господин Валентин Златев, няма да остави така нещата, сигурно ще има подсилване, промени," коментира следващия сезон той. "Тази година първенството беше много интересно, дано и догодина да имат силни селекции."

 

"Надеждата умира последна. Само пожелавам момчетата да са здрави и да играят добре, а ако се класират на Европейско, аз ще съм най-щастливият човек на Земята," завърши Петко Маринов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: 100 години баскетбол, Петко Маринов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи