Силвия Пеева: От нас, треньорите, зависи да решаваме проблемите


Силвия Пеева: От нас, треньорите, зависи да решаваме проблемите
(Снимка: FIBA.com и личен архив)
28-07-2019 11:22 | Мария Мицова

Силвия Пеева стана поредният млад роден треньор, завършил курса на ФИБА и вече с лиценз FECC. Наставникът на девическия национален отбор U18 и на Славия замина директно от европейското в Скопие за Израел, където положи финални изпити пред най-именитите треньори на Стария континент.

 

Ето какво сподели Пеева след края на европейското U18 и на курса във ФИБА:

 

Да започнем с позитивното - връщаш се от Тел Авив вече със сертификат от ФИБА, разкажи ни за това изживяване и как мина последният етап и изпитът?

- Това беше изживяване с много силни емоции. Щастлива съм, че завърших успешно FECC. Три години много учене, домашни, срещи с интересни личности, големи треньори и по 24 часа само Баскетбол. Третата година беше най-тежка, заради трите големи изпита - писмен, устен и демонстративен. Имаше голям стрес, но важното е, че се справих успешно. Започнахме курса 64 треньори от цял свят, но за съжаление завършихме само 42-а. Благодарна съм на Българска федерация баскетбол за предоставената ми възможност.

 

Кое най-много те впечатли и кои бяха най-ценните уроци и знания, които получи?

- Лекторите определено много ме впечетлиха, професор Трунич - уникална личност, психоложката Алтай - невероятна жена, Дърварич, Айрик Шивек, Пешич, Кокошков - всички те са доказани личности на най-високо ниво в нашият спорт. Пабло Ласо, любимият ми треньор и пример за подражание. Той наистина е извор на знания с уникална енергия и харизма.

 

Едва ли ще ми стигне едно интервю, за да ракажа всичко, което успях да науча. Основното е, че модерният баскетбол се развива с всеки един изминал ден. Ние, като треньори, сме длъжни постоянно да обновяваме знанията си и да ги надграждаме, да умеем да ги предаваме по най-добрия, разбираем и лесен начин на състезателите. Научих, че всеки един етап от дадена възраст е много важен, всеки един детайл и фундамент трябва да се усъвършенства, преди да се премине към следващия. Физическата и психическата подготовка са в основата за изграждането на младите състезатели.

 

 

Връщаме се и на Европейското първенство. Имаше ли време вече да анализираш какво се случи?

- Пълен анализ още не съм направила, но винаги може и по-добре. Момичетата дадоха всичко от себе си и аз съм сигурна, че това европейско първенство беше едно израстване за тях. Определено се усети липсата на ръстови състезателки, там бяхме лимитирани и всеки един мач завършвахме с по двайсет до трийсет борби по-малко от тези на противника.

 

Къде виждаш основните проблеми в тази възраст при момичетата? Как можем да решим тези проблеми? 

- Селекция, основни познания за спейсинг, липса на фундаменти. Едва ли аз мога да дам правилната формула за решаването на този проблем, но мога само да кажа, че зависи единствено от нас треньорите.

 

Къде ни изпреварват останалите държави най-вече, само ръстът ли е проблем?

- Основният проблем е ръстът, но също така изоставаме физически, технически и тактически.

 

Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъска в дебютното си лято като национален треньор?

- Самото ми участие като старши треньор. За мен беше един голям опит, изживяване с хубави и лоши моменти, но това е част от играта Баскетбол. Предизвикателство, което приех с огромно желание и готовност за себераздаване от моя страна. Момичетата  израснаха много за тези 45 дни и надяваме се да са взели и научили много от мен.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи