Таня Гатева: Пет години мечтахме за тази промоция


Таня Гатева: Пет години мечтахме за тази промоция
(сн. FIBA.basketball)
13-08-2019 12:25 | Мария Маринова

Националният отбор на България за жени U20 постигна  голям успех за българския баскетбол, след като спечели европейското първенство в Дивизия B и си осигури промоция в елита за следващото лято. Пред BGbasket.com старши треньорът на тима ни Таня Гатева сподели впечатленията си от шампионата в Прищина, разказа за трудния път до трофея и разкри следващите цели, които си е поставила като треньор.

 

- Какви емоции изпитахте при спечелването на титлата и колко ценен успех бе това за Вас като треньор?

 

- Емоциите няма как да ги опиша. Беше уникално, още ме държи адреналинът. Мечтаех за тази стълбичка от първата година като треньор на националния отбор, където станахме последни с 20-годишните, набор 93, 94. Всеки успех е ценен, но този бе несравним.

 

- Преди началото на първенството казахте, че се надявате да сте в тройката. Кога си повярвахте, че може да постигнете нещо много повече?

 

- След победата над Турция вече вярвахме за класиране в четворката. Победата над Ирландия ни даде криле да мечтаем за титла.

 

- След тежката загуба от Финландия в групата, с какво успяхте да спечелите финала?

 

- Всички знаем, че мач с мач не си прилича. Бяхме сигурни, че имаме шанс на финала, ако вкараме достатъчно тройки. Целта ни беше 12, а ние вкарахме 13.

 

 

- Каква е равносметката Ви за цялото първенство?

 

- Преди две години на първенството в Ирландия играхме за девето място с Финландия и спечелихме. Тази година  играхме финал и сме шампионки. Какво да мисля? Има развитие, има светлина. През годините сме се борили да влезем в осмицата, а сега сме първи. Чисто баскетболно технически и тактически седим добре, имаме стрелба. Всички знаеха, че сме нисък състав и не ни слагаха в сметките. Никой обаче не знаеше, че пет години сме мечтали за промоция, че имаме голям дух, че сърцата  и характерите ни са много големи. Изненадахме всички, дори и себе си на моменти. Доказахме го по най-добрия начин. Всяка една свърши своята работа в точния момент. Химията между тях е огромна, страхотен колектив!

 

- Макар и отдалече, усетихте ли подкрепата, която имахте от България?

 

- Подкрепата беше наистина голяма. Благодаря на всички приятели, колеги, ръководители, фенове, родители, бивши и настоящи играчи, които не спираха да ни подкрепят през целия турнир. Благодаря на БФБ и на фирмата, която ни е спонсор, че дойде и ни подкрепи на полуфинала. Тази победа е за женския баскетбол в България и идва точно навреме. Надявам се да сме мотивирали доста играчи и треньори.

 

 

- Ще успее ли догодина България да запази мястото си в Дивизия А, въпреки че ядрото на сегашния отбор е от момичета, набор 99, които няма да играят тогава?

 

- Трябва да успее или трябва да направи всичко възможно да успее. Ясно ми е за нивото, но ако не се хвърляме в огъня, как ще стане? Шест от момичетата остават в същия набор. Трябва и другите, които ще попаднат, да започват още от утре тренировки. Само това е начинът.

 

- След успеха при 20-годишните, бихте ли поели и женския национален отбор, ако получите такова предложение?

 

- На този етап не, но имам тази амбиция. Mоят приоритет тази година е купа и шампионска титла на България. Всяко нещо с времето си.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20 (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи