Петима чужденци завършиха селекцията на Черноморец за НБЛ


Петима чужденци завършиха селекцията на Черноморец за НБЛ
(Снимка: BGbasket.com)
03-09-2019 11:22 | Мария Мицова

С петима чужденци и общо 14 играчи се подготвя новакът в НБЛ Черноморец за новия сезон. От днес официално тимът е в пълен комплект, след като и последното ново попълнение пристигна в Бургас.


По-голяма част от българските играчи в състава от миналия сезон се запазват, без Христо Николов.


С Черноморец продължават Паулин Жардим, Стоян Милчев, Робърт Георгиев, Георги Кендеров, Ангел Димитров, Мартин Чоков, Николай Георгиев, Марио Начев, а част от отбора вече е и юношеският национал Томас Читадзе.


Четирима американци, всичките директно от колежа, и сръбски център допълват амбициозния проект за завръщането на бургазлии в елита.


С препоръки от националния ни играч Дий Бост пристига гардът Тевън Джоунс, плеймейкър ще бъде Джамал Кинг, за когото това също ще е първи професионален контракт. В подкошието ще действат крилата Блейк Рейнолдс, възпитаник на Йейл, и Джордан Бътлър от Норфък Стейт, както и сръбското попълнение Миленко Велкович. 24-годишният Великович е висок 217 сантиметра и през миналия сезон игра за ОКК Београд и Паленсия в Испания.


Един от помощниците ще бъде доскорошният играч Димитър Найденов, а Васил Стоянов говори с още един млад треньор, който да се включи в щаба на Йордан Колев.


Подготовката на отбора ще протече изцяло в Бургас, като са предвидени няколко контроли. Първата проверка е на 17 септември срещу Черно море във Варна. На 21 и 22 септември Черноморец е поканен да участва на турнир в Самоков, където ще играе с отборите на ПАОК Гърция, Охрид Македония и домакините от Рилски спортист.

 


Как президентът на тима Васил Стоянов вижда отбора си в НБЛ? "Още не го виждам. Въпрос е как ще тръгне, как ще се сработят, как ще върви шампионатът. Питайте ме пак след нова година. И другите отбори трябва да видим. Първенството е равностойно, но отборите са еднакво слаби, а сега трябва да работим да сме еднакво силни."


Черноморец влиза с една година по-рано в НБЛ, спрямо начертания си план: "Идеята бе миналата година да сме в А група с българските момчета, и тази да се обиграят още нашите, да има и бургазлии. Догодина се надявахме с новата зала вече да влезем в НБЛ с обиграни момчета. Но след като стана ясно, че в А група няма да има конкуренция, и без Правец, и без ИУ, трябваше да изгубим една година. Стана по-бързо отколкото очаквах. Ние си следваме плана, но така стана - една година по-рано влизаме."


Трудно ли е да се направи така селекцията - още повече с чуждестранни играчи? "Селекцията бе трудна, не само защото бе така по-изненадваща. Ти си един американски играч, който завършва колеж и изведнъж трябва да дойде в Бургас. Нямаше как да убедим чужденец за А група, но сега вече нещата са малко по-различни. Вижда се, че във всеки отбор вече има чужденци. Дий Бост ни препоръча Тевън Джоунс. Центърът ни Миленко Величкович се също има познати, с треньора се познава, той е от агенцията на Мишко Ражнятович. Старанието бе да вземем по-млади момчета, а те да дърпат и нашите играчи. Искам те да израстват.

 

С правилото за двама българи на терена, чужденците в крайна сметка идват за много по-малки заплати. Идва момент, в който хем искаме да развиваме българите, хем не можем да си ги позволим. И защо таксите за чужденци растат така?! Но генерално е трудно да се привлекат класни чужденци. А сме на такъв етап в България, че не може без чужденци."

 

Черноморец ще изкара и този сезон в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас: "Направи се ремонт на залата, готова е. Общината свърши доста работа и ще можем да играем при добри условия".

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Черноморец
Коментари
Други новини