Аржентина - най-спортната нация в света


Аржентина - най-спортната нация в света
(сн. FIBA.basketball)
16-09-2019 20:13 | BGbasket.com

Когато си говорим за термина "спортна нация", сигурно има десетки интерпретации. В нашите ширини често мерим доколко една нация е спортна по медалите на големи състезания - често от крайно непопулярни спортове, но все пак медали.

 

Но не всичко е до точки и медали, спортът не е само математика и точни суми.


Най-спортните нации са тези, от които всички имат респект, тези, които никой не иска да гневи, тези, които печелят и създават шампиони, поколение след поколение, в тежки условия.


Кризата в страната често създава отлични условия за развитието на отборен дух, на отборните спортове като цяло.


Страстта, отдадеността, песните на феновете, радостта, която им носят спортистите, те са героите на нацията.


Аржентина е пример за това как един отбор може да преодолее проблемите и да сплоти нацията около една топка. Понякога от нашето място в Европа не виждаме колко хаотична е ситуацията в онази част на света. От десетилетия Аржентина се мъчи, ту излиза от кризата, ту отново бива смачквана от друга. Хората там са на улицата, борят се за справедливост, за свобода, или просто за хляба си. И от всички тези кризи, като фар в тъмното идва спортът.


Дори не става въпрос само за баскетбол, ето, след дни предстои и Световно първенство по ръгби там. А аржентинците са много добри в този спорт. Както и във футбола, в хокея на трева, дори Купа Дейвис не им убягна. Изненадващо или не, дори аржентинските голфъри напредват от мизерията.


Аржентинският спорт е феномен, изучаван и от учените - според тях важна част от успеха е диетата - в Аржентина се яде много месо, с много картофи, даващи сила; и климатът в страната е добър и за тялото, и за ума. Ритъмът на тангото прави спортистите грациозни, а миксът от култури и нации, минали през Аржентина, дава нещо изключително.


А нищетата учи и как да си направиш от нищо - нещо - баскетболно игрище в пустощта, футболен терен с камъни и чантите от училище...


Когато се разбира правилно, спортът е нещо красиво, а аржентинците го разбират добре. Пренебрегвани, мачкани, те непрекъснато се изправят, с желанието да имат още една причина за гордост, да пеят, да излязат по улиците.


И сега, сред поредната икономическа криза, която застрашава аржентинците с глад и бедност, отново един отбор им носи радост - Луис Скола и компания.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, Аржентина
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи