Теди Буков: Ако искаме качествен баскетболен продукт, трябва да има силен ЦСКА


Теди Буков: Ако искаме качествен баскетболен продукт, трябва да има силен ЦСКА
(сн: BGbasket.com)
08-10-2019 10:12 | Мария Маринова

През този сезон ЦСКА отново ще има мъжки баскетболен отбор в А група, а начело на тима застава треньорът в школата на клуба Теди Буков. Пред BGbasket.com наставникът разказа повече за целите и амбициите на армейците, като сподели и какво е необходимо за завръщането на ЦСКА в елита.

 

-  Готови ли сте вече със селекцията и на кои играчи ще разчитате през този сезон?

 

- Селекцията ни е завършена. Ние не сме правили генерални промени. Момчетата от юношеския отбор доказаха, че имат потенциал, трудолюбиви са и заслужават да играят на по-високо ниво. Единствената промяна е свързана с позиция 4,5. В отбора се завърна Николай Стефанов, който е юноша на ЦСКА, но игра последната година в Испания. С неговото привличане искаме да му послужим за трамплин и дадем шанс на Емилиян Грудов да играе по периметъра, където би имал перспектива за мъжки баскетбол.

 

-  Как премина подготовката?

 

- За първи път, откакто съм в клуба, успяхме да работим през цялото лято. Необременени от мачове и тактика, посветихме много време на индивидуална работа. Направихме солидна физическа подготовка, съчетана с много технически фундаменти. Надявам се, че с напредването на сезона ще съчетаем подобрените индивидуални умения с дисциплина и добро разбиране за играта.

 

-  Какви цели си поставяш през този сезон?

 

- Целта ни през сезона е да подобрим и разнообразим представянето на всеки играч в отбора. Надявам се да стигнем до постоянство в мачовете, да премахнем периодите на нисък интензитет и липса на концентрация. Кулминацията на сезона трябва да бъдат финалите за юноши. А група е възможност за повече здрави мачове, добра реклама за клуба и опит за момчетата. Политиката ни винаги е била строго ориентирана към многостранното развитие на играчите. Ако всеки сезон произвеждаме нови професионални състезатели и момчета с възможност за добро образование в чужбина, сме си свършили работата.

 

-  Какво мислиш за конкуренцията в първенството и намаляването на отборите?

 

- Факторите за намалената бройка отбори са много. От една страна липса на закон за финансиране на спорта и от друга менталната ни настройка към баскетбола. Често подценяваме малките детайли около играта (реклама, мениджмънт, атрактивност). Можем да създадем нелош продукт с минимален ресурс, но не сме настроени психически за това.

 

-  След колко време е реално да видим ЦСКА отново в елита?

 

- ЦСКА е клуб с добра среда за децата и с добра основа за бъдещето. Ние работим, за да подготвяме професионалисти и добри хора. Създаването на елитен отбор е свързано с казаното по-горе. ЦСКА е добре познато име и ако искаме качествен баскетболен продукт, трябва да има силен ЦСКА. Нужни са ни хора, които намират потенциал да инвестират в името. В клуба работим неуморно всеки ден и сме в готовност за следващата стъпка. Когато я направим обаче, искаме да бъде с ясен план и дългосрочна стабилност.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: А група - мъже, ЦСКА, Теди Буков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи