Китай спря всякакво излъчване на НБА мачове


Китай спря всякакво излъчване на НБА мачове
(сн. twitter.com)
09-10-2019 20:22 | БГНЕС

Кризата между Националната баскетболна асоциация и Китай продължи да се задълбочава, след като Националната телевизия на азиатската страна обяви, че ще спре излъчването на всички демонстративни мачове с участието на тимове от НБА.

 

Невероятен гео-политически скандал между Китай и Хюстън Рокетс

 

До решението на телевизията се стигна, след като преди няколко дни Дарил Мори - генералният мениджър на най-обичания в Китай отбор Хюстън Рокетс, пусна съобщение в Туитър, в което подкрепя протестите в Хонконг. Собственикът на Ракетите Тилман Фертита се разграничи от думите на своя служител, а звездата на Рокетс Джеймс Хардън се извини на китайските фенове, но проблемът не утихна.

 

От Китай са бесни от изказването на Мори и използват позицията си на един от най-големите пазари за НБА, за да получат извинение.

 

"Вярваме, че всякакви коментари, които поставят в риск националния суверенитет и социалната стабилност не попадат в границите на свободата на словото. Поради това, спортният канал на Китайската централна телевизия спира да излъчва предсезонните мачове на отборите от НБА с моментален ефект", се казва в изявление на телевизията.

 

Думите на Мори бяха осъдени и от правителството на Китай. "Как може да искаш да си сътрудничиш и работиш с Китай, без да разбираш мисленето на китайския народ", заяви говорителят на външния министър.

 

От НБА реагираха бързо и босът на организацията Адам Силвър каза в изявление, че ръководството на организацията няма да налага цензура на треньорите, ръководителите и играчите от Лигата, като по този начин косвено подкрепи изказването на Мори.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи