Йовица Арсич: Наистина съм щастлив, но този мач не значи нищо


Йовица Арсич: Наистина съм щастлив, но този мач не значи нищо
(сн. balkan-basket.com)
23-10-2019 22:40 | Мария Маринова

Старши треньорът на Балкан Йовица Арсич бе доволен след успешния старт на неговия тим във ФИБА Къп. „Зелените“ поднесоха една от изненадите в първия кръг на надпреварата, след като победиха фаворита в групата Енисей Красноярск в Ботевград. Наставникът обаче предупреди, че отборът му все още нищо не е направил в турнира.

 

„Бяхме изненадани в началото, че те не бяха в пълен състав. Подготвяхме се за мача по различен начин. Наистина не беше толкова лесно за нас да играем в защита, когато те играят с двама страхотни играчи като Морис и Бери. Беше по-лесна работа, но не и лесна, защото когато играеш срещу този отбор, няма значение кои петима са на терена. Те разполагат с наистина голямо качество, показаха и във ВТБ Лигата колко са добри. Днес може би бяхме малко по-агресивни в защита, опитвайки да им създадем някакви проблеми да вкарват топката на нисък пост, защото те са наистина добри в това. Имахме късмет, че не успяха да вкарат тройка накрая. Спечелихме днес, наистина съм щастлив, но това е само първият мач. Не значи нищо. Не мисля, че те ще имат някакви проблеми заради този загубен мач. От друга страна ние трябва да играем много по-добре, ако искаме да отидем във втория етап“, заяви Арсич.

 

Това ли е най-силният двубой на Балкан от началото на сезона?Най-силният мач трябва да се казва като градация, когато си мислиш, че си играл силно в предишните. Нашите не бяха такива. Ние се подобряваме, но това става бавно, особено в нападение. Имаме нови състезатели, нямаме нормален спейсинг в нападение. Играем с ненормално много грешки, но лека-полека гледаме да оправяме нещата. Мисля, че сме крачка по-близо от това, което бяхме миналата седмица и по-миналата. Най-важните мачове ни чакат през месец май. Надявам се дотогава всички да са на по-високо ниво от сега“, добави наставникът.

 

„Всяка победа, без значение с кого играеш, помага на самочувствието на състезателите да расте. Когато обаче то се случва без сериозни причини, може да има и обратен ефект. Ние трябва да сме реалисти. Това нищо не означава, ако паднем в другите мачове във ФИБА Къп или ако си помислим, че сме много добри и не работим здраво. Това е само една крачка по-близо до това, което искаме. Въпреки че бихме днес, допуснахме много грешки. В нападение не атакувахме, не намирахме добри решения, но за наш късмет успяхме да победим“, каза още Арсич.


Той сподели и мнението си за следващия съперник на „зелените" в турнира - румънският Клуж, с който предстои мач във вторник. „Те са изключително качествен отбор, който играе в по-силно първенство. Има по-опитни състезатели и по-добри чужденци, защото са с по-висок бюджет. В щаба си имат известният специалист Душко Вуйошевич. Нямат нужда да правят някакви изненади. Ако се представят на високо ниво, ще ни е много трудно да ги бием. Ние караме стъпка по стъпка. Трябва да си гледаме нашата работа. Фокусирам съм върху нашия отбор, колкото и информация да имам за противника. Трябва да подобрим нашата игра и това, което правим. Баскетболът е много проста игра. Трябва да четеш ситуации, да разбираш това, което противникът прави и да имаш варианти как да реагираш. На моменти не реагирахме добре, но лека-полека се сработваме. Като постоянно имаме нови състезатели, които пристигат и постоянно някой трябва да се сработва, предишните няма как да напредват, а повтарят същото, което сме правили в началото. Не сме стигнали много далеч, но изглеждаме по-добре. Доволен съм и се надявам тази победа, която за всички е лека изненада, да може евентуално накрая да ни помогне да минем в следващия етап, ако Енисей ни направи услуга и спечели останалите си мачове навън, което вярвам, че ще се случи“.

 

Преди това обаче предстои дерби с Рилски спортист в Ботевград, като наставникът разкри притеснява ли се, че може да има отпускане сред победата днес.

 

„Това е първото, което казах на състезателите – че следващата среща е най-важна. По принцип най-важните ще са в плейофите, но дотогава трябва да израстваме постепенно. Ако допускаме да падаме вкъщи, не може да очакваме да имаме пълна зала и по-силна подкрепа от феновете. Трябва да уважаваме себе си и да уважаваме феновете, които ни помогнаха много и днес. Изключително съм благодарен на хората. Много е приятно да се играе в тази атмосфера, със сигурност и те помогнаха да се преборим тази вечер. Затова е много важно да си запазим фокуса върху следващия мач и да се справим. Няма как да е лесно. Рилски спортист е качествен отбор с много добри попълнения. Показаха пред ботевградската публика какво могат, добре се представиха на турнира. Ще играем дерби“, завърши наставникът.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Балкан, Йовица Арсич
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи