ФИБА постави България под №30 в европейските квалификации при жените


ФИБА постави България под №30 в европейските квалификации при жените
(сн. БФБ)
07-11-2019 16:17 | BGbasket.com

Остава седмица до началото на квалификациите за Евробаскет 2021 при жените, а от ФИБА подредиха отборите в тях в класация спрямо представянето им в последно време.

 

В нея за баскетболистките на Стефан Михайлов е отредено място №30 от общо 33 отбора. Зад нас са единствено Дания, Северна Македония и Албания.

 

„90-те години, когато те имаха някои страхотни състезателки, класираха се за финалите и се бореха за местата на подиума, изглеждат като преди цял един живот. В момента те са в застой и бяха 0-6 в последните квалификации“, пише в анализа си за България ФИБА.

 

От световната централа отбелязват, че тимът ни има шанс да запише победа в тези квалификации срещу Исландия, дори и според тях класирането напред да е изключено.

 

Стефан Михайлов избра 14 баскетболистки за старта на подготовката

 

Подобна е и ситуацията при исландките, които са №26 в класацията, също с 0-6 в последните квалификации. Като най-силни баскетболистки на тима са посочени Хелена Сверисдоухтир и Хилтур Кяртансдоухтир.

 

Друг от съперниците на България в пресявките – Гърция, е поставен на 19-о място. „Да играе без две от легендарните си състезателки като Евантия Малци и Стиляни Калциду ще бъде трудно, тъй като дори и с тях, тимът не успя да се класира за Евробаскет 2019. Те все още имат класните Пинелопи Павлопулу и Артемис Спану, но нападението ще бъде колективна задача. Вероятно те ще имат нужда да победят Словения в един от мачовете, за да продължат напред“, пише ФИБА за гъркините.

 

С най-предно класиране от групата на България е тимът на Словения, който е поставен на второ място. „Техните звезди константно са Ника Барич, Тея Облак и Ева Лишец, но младите играчи като Зала Фришковец продължават да израстват“, гласи част от анализа за словенките. От световната централа отбелязват, че в най-лошия случай тимът ще е с баланс 5-1 в тези квалификации.

 

Център на Монтана в състава на Словения за квалификацията срещу България

 

Лидер в класацията е Русия, като от ФИБА се обосновават, че те са в най-лесната група с Естония, Швейцария и Босна и Херцеговина.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), ФИБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи