София приема още едно европейско първенство при подрастващите


София приема още едно европейско първенство при подрастващите
(сн: BGbasket.com)
09-11-2019 22:56 | basketball.bg

София ще е домакин на още едно важно състезание по баскетбол за подрастващи през 2020 г. Освен световното първенство за юноши U17, ФИБА ни повери и европейското първенство за момчета до 16 години в Дивизия B. Решението бе обявено след приключването на заседанието на Борда на ФИБА в Кьолн, на което участва и президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

 

Шампионатът ще се проведе от 13 до 22 август в столицата, като това е четвърти подобен форум, който ФИБА Европа поверява на Българската федерация по баскетбол в последните шест години.

 

На заседанието бяха обявени всички останали домакини на европейски първенства. Нашите младежи до 20-годишна възраст ще се борят за по-добро от петото място през тази година в Тбилиси, Грузия от 10 до 19 юли. В Орадеа, Румъния ще са мачовете на тима ни до 18 годишна възраст, като двубоите са от 25 юли до 2 август.

 

Шампионките в Дивизия Б – жените U20, ще се върнат в елита в Шопрон, Унгария от 8 до 16 август.

 

Австрийските градове Оберварт и Гюсинг ще са домакин от 3 до 12 юли на мачовете в Дивизия Б при 18-годишните девойки. Столицата на Босна и Херцеговина Сараево ще е домакин на битките на 16-годишните момичета в Дивизия Б.

 

Общо 257 отбора за подрастващи ще участват в натовареното европейско лято догодина. Ще бъдат изиграни 904 мача, които ще бъдат показани в официалните канали на ФИБА.

 

Заседанието на европейската централа бе уважено от новия президент на ФИБА Аман Нианг и Генералния секретар на ФИБА Андреас Заклис. Те отново посочиха приоритетите на световната организация до 2023 г. – даване на повече правомощия на националните федерации, фокус върху женския баскетбол и увеличаването на баскетболното семейство и популяризирането на играта. Увеличен бе и бюджетът на програмата за развитие на баскетбола сред момичетата, в която участва и България.

 

Прието бе да се продължи програмата TIME-OUT за развитие на играчи след приключването на спортните им кариери. Досега по този проект от българска страна са участвали Филип Виденов, Даниела Петева, Гергана Брънзова и Васил Евтимов.

 

Обърнато бе внимание на създаването на специални панели за развитието на електронното обезпечаване на спорта, развитието на 3х3, иновациите в дигиталните медии и развитието на връзките с феновете.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи