България се бори до последно, но не издържа срещу Словения


България се бори до последно, но не издържа срещу Словения
(сн. Ивелин Солаков, BGbasket.com)
17-11-2019 19:45 | Мария Маринова

Женският ни национален отбор записа първа загуба в квалификациите за Евробаскет 2021. В столичната зала „Универсиада“ тимът ни отстъпи с 64:72 на един от фаворитите в групата Словения, където играе считаният за най-добър гард в Европа в момента Ника Барич. Баскетболистките на Стефан Михайлов поведоха с двуцифрен аванс през първото полувреме и въпреки че допуснаха обрат след паузата, се бориха до последно за победата.

 

След този двубой България е с баланс 1-1 в групата, докато днешният ни съперник излиза начело с две победи. В другия мач от групата ни Гърция нямаше проблеми срещу Исландия и спечели с 89:54. След този кръг за България предстои визита именно на южните ни съседи, но мачовете от следващия прозорец са чак през ноември догодина.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Словенките имаха леко предимство в началните минути, но след това нашите момичета взеха инициативата. Те направиха страхотна серия от 16:1 и се откъснаха в резултата, а след първата част водеха с 22:12. Гостите играеха доста припряно, а заради реакциите си старши треньорът им Дамир Гъркич рано-рано получи техническо нарушение.

 

Тройка с табло на Христина Иванова на старта на втория период увеличи аванса на България на 13 точки – най-големият до момента. Постепенно обаче Словения започна да топи пасива си, възползвайки се от пропуските на тима ни. Малко преди края на полувремето съперникът ни се доближи само на точка, но до пълен обрат не се стигна и на почивката баскетболистките на Стефан Михайлов водеха с 34:31.

 

Натискът на словенките се засили след паузата и в средата на третата четвърт те си върна водачеството при 40:39. Тимът взе сериозно предимство в подкошието и преди заключителния период водеше с 51:44.

 

Малко след началото на последната част разликата в полза на съперника за първи път стана двуцифрена. След това гостите поддържаха аванса си, но минута преди края България намали за 62:69 след тройка на Радостина Димитрова. Словения обаче удържа преднината си и спечели. За пет лични нарушения срещата не завършиха Анамария Презел и баскетболистката на Монтана 2003 Тина Требец.

 

Димана Макариева бе най-резултатна за тима ни със 17 точки и 10 борби. Христина Иванова вкара 15 точки, с 12 е Радостина Димитрова, а 10 има Виолина Кочева.

 

За Словения над всички бе Тея Облак с 19 точки. Общо пет състезателки вкараха 10 и повече точки. Ника Барич добави 13 точки, Тина Требец - 12, а Аннамария Презел и Тина Яковина по 10. 

 

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ (ЖЕНИ) - СЛОВЕНИЯ (ЖЕНИ)

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021 (ЖЕНИ)

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021 (ЖЕНИ)

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА А НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021 (ЖЕНИ)

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА А НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021 (ЖЕНИ)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи