Стефан Михайлов: През 2017 г. бяхме боксова круша, сега има израстване


Стефан Михайлов: През 2017 г. бяхме боксова круша, сега има израстване
(сн. Ивелин Солаков, BGbasket.com)
17-11-2019 22:10 | Мария Маринова

Старши треньорът на женския ни национален отбор Стефан Михайлов смята, че в тима ни има сериозно израстване спрямо предишните квалификации. България отстъпи на Словения днес, но наставникът бе доволен от показаното от неговите баскетболистки през по-голямата част от срещата.

 

„Не ни достигна опит и участие точно в такива мачове. Барич и Облак имат безкраен опит, те имат такива мачове всяка сряда и събота след тежки пътувания. За тях не е проблем. В третата част двете взеха контрола в мача и как намираха верните решения. Ние започнахме мача много добре. Успяхме да ги поставим в доста неприятна ситуация, но направихме детински грешки и излишни фаулове, което даде възможност на Словения да изпълни три пъти по два фаула. Те оттам се върнаха“, смята Михайлов.

 

„Доволен съм, малко ме е яд за изпуснатия шанс днес, защото беше реален. Когато се тегли жребият, ние сме в групата на аутсайдерите. Най-малкото, което трябва да направим в тази квалификация, е да бъдем преди Исландия и да минем в по-горна урна. Ако победим Словения или Гърция, ще бъде много добре за нас. В Гърция на всяко кръстовище има баскетболен кош, там баскетболът е национален спорт. Най-големите звезди в гръцкия спорт са мъжете баскетболисти, а покрай тях се запалват и жените. Те са отбор на нивото на Словения, който ги победи в последните две минути“, каза още наставникът.

 

„Виждам израстване. Преди две години, през 2017 г., бяхме боксова круша. В първите ни два мача Испания и Украйна ни победиха с по 50 точки. Ако днес играем с Испания, може би няма да загубим с 50. Срещу Украйна по други причини като смяна на поколенията и т.н., може да им бъдем и равностойни, въпреки че там е най-добрата баскетболистка Алина Ягупова. Има израстване, момичета играят с по-голямо самочувствие, но им трябва опит. С федерацията трябва да помислим, ако има възможност, до следващата квалификация този отбор да се събере в някакъв етап за участие в турнир или приятелски срещи. Няма как да се събереш през една година да пет дни и да искаш някакъв резултат. Тези момичета от Словения са на 60 дни подготовка плюс европейското първенство. Ние срещаме един отигран отбор“, добави той.

 

Според Михайлов липсата на конкуренция в женското първенство също оказва негативно влияние. "Двата професионални отбора в България сме успели да намерим решение и да играем в Адриатическата лига, но и там няма това ниво, което е тук. Говоря са две баскетболистки, които играят водеща роля в техните отбори в Евролигата. Доста отбори се бият за тях. Имат едно момиче, което играе в полски отбор в Еврокъп. В Словения баскетболът е държавна политика, осигурява се всичко. През август 16-годишните им момичета убедително станаха шампионки тук в Дивизия B. Една точка не достигна на националния им отбор да влезе в осмицата на Европа и да се бори за участие на Олимпийските игри. На този етап смятам, че този отбор е доста по-напред от нас. Най-важното е, че ние се борихме до последно и донякъде успяхме да ги надиграем в част от мача“, заяви треньорът.

 

Той призна, че българският национален отбор за жени ще продължи опитите да натурализира чуждестранна баскетболистка за следващите квалификации, дори и това да не е Стефани Мавунга, каквито бяха първоначалните планове. "Имаме проблем на позицията на централния нападател и имаме една година да търсим. Ако не се лъжа, имаме шест месеца, тъй като паспортът трябва да бъде издаден до някакъв период преди мача. Оказа се, че момичето, което е много добра баскетболистка, е имала участие за националния отбор на САЩ. Не знам точно как стоят нещата в наредбите на ФИБА. Трябва, колкото се може по-скоро да уточним нещата с нея. Ако не – част по-рано да се търси друга опция за състезателка на позиция пет. Словения има натурализирана такава баскетболистка, за тяхно съжаление е контузена и нямаше възможност да участва в днешния мач (б.р бившият център на Дунав Шанте Еванс).

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: България (жени), Стефан Михайлов
Коментари
Други новини