Как да задържите талантите


Как да задържите талантите
02-01-2020 09:25 | списание Икономист

Треньорът е ръководител, а състезателят - служител. Така може да се преведе на бизнес език взаимодействието в спорта. Предлагаме ви един материал от списание "Икономист", който е за запазването на талантливите служители, но съветите успешно могат да се приложат и за спорта.  

 

Талантливите служители са като доброто вино – стойността им нараства с времето. Ако през годините сте имали таланти, но сте ги губили, това е не само лош знак за вас като ръководител, но е твърде вероятно да има неприятни последици за бизнеса. Това е лош знак, каквито и да са били причините, но ако чакате да напуснат, преди да разберете защо го правят, ще загубите по няколко начина.

Първият е, че сте останали без ценен член на екипа. Вторият е, че намирането на източника на тяхното нещастие във вашата фирма често означава възможност за подобряване на компанията като цяло. Невинаги е лесно да чуеш защо любим служител не харесва вече работата си, но заравянето на главата в пясъка само ще гарантира, че този, който го замести, в крайна сметка ще изпита същото разочарование. Ето защо може да следвате тези три ключови стъпки за задържане на талантите си.

Уверете се, че се вписват
Най-лесният начин да запазите таланта е да разберете дали той ще се впише във вашата компания, преди да го наемете. Служител може да има опит и експертност, но да не харесва работата си, защото средата не му е приятна. Ако атмосферата във фирмата е открита и сърдечна, но на кандидата такъв тип обстановка не му пасва, едва ли ще се чувства комфортно. Разработете процес на интервю, в който ясно се показва кои сте, какви са ценностите на компанията и как те се преследват. Ако потенциалният служител харесва вашия начин, има голям шанс да се задържи.

Бъдете гъвкави
Ако най-добрите ви служители имат нужда от гъвкаво работно време – осигурете им го. Може да им позволите да тръгват в 16 часа от работа, за да вземат децата си от училище или да избегнат трафика, но ще знаете, че те ще започват всеки ден от 8 ч. например. Те предпочитат този график, защото подобрява качеството им на живот. Съсредоточете се върху производителността и постиженията, вместо да се вманиачавате върху това колко часа прекарват служителите в офиса. Независимо дали става въпрос за работа от вкъщи в определен ден, или за гъвкаво работно време. Ако производителността започне да намалява, винаги можете да затегнете юздите, но талантливите служители ще се задържат по-дълго, ако чувстват, че им се доверявате, че по техния график ще се представят на най-високо ниво.

Останете на висотата на техните амбиции
Малко по-трудно е да задържите някого, отколкото да го наемете първоначално. Когато те дойдат за първи път, вие имате предимство. Но с течение на времето се наблюдава разочарование. Съответният талант е пропуснат при повишения или пък прекият му шеф е гаден. Може би пътуването от дома до офиса е прекалено дълго. Каквото и да е това недоволство, може да се облекчи. Да речем, например, че интервюирате изключителен софтуерен инженер, който е недоволен от сегашната си компания, защото смята, че досега е трябвало да бъде повишен на ръководна длъжност. Предлагате му позиция на старши софтуерен инженер. Той ще се зарадва и ще бъде така за шест месеца, година или две. Но тогава онова старо чувство отново ще започне да го гложди и ще се запита дали не е време да оглави отдела. Покажете на талантливите си служители, че следите кариерния им път. Проверявайте удовлетворението им редовно. Към какво се стремят? Как можете да им помогнете да постигнат стремежите си и да разберете какво искат да постигнат? Ако не можете да отговорите на тези въпроси, бъдете сигурни, че в крайна сметка те ще напуснат.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи