Тони Дечев за предизвикателството Ямбол: Фокусът ни е в бъдещето и няма да сме боксова круша


Тони Дечев за предизвикателството Ямбол: Фокусът ни е в бъдещето и няма да сме боксова круша
(сн. LAP.bg, архив)
10-01-2020 17:06 | Мария Мицова

Новият старши треньор на Ямбол Тони Дечев се завръща в действие след две години и половина прекъсване.

 

За последно той бе помощник на Берое, а старши треньор - на Лукойл Академик до средата на 2017-а.

 

Той разказа пред BGbasket.com за новото предизвикателство.

 

- Как се стигна до договора с Ямбол, защо избра това предложение?

 

- Ямбол избраха мен, по-скоро. Аз знаех, че там предстои промяната, която се случи с новия Управителен съвет, и след като ново ръководство се прие, то се свърза с мен. Имахме предварителен разговор с членове от УС, на който искаха да им дам принципен отговор и аз казах "да", след 2 години и половина на мен ми се работи много. Нямах много избор, за да мога да откажа.

 

Не е имало пазарлъци, само изчакахме да мине Общото събрание и на 7-и януари ми се обадиха, на 8 януари сутринта започнах работа. Нещата станаха доста бързо. Връзката бе през Станислав Говедаров, който е момче с хъс и амбиция да работи в баскетбола. Лесно ми бе да разговарям с него, защото прави всичко с голямо желание и има големи мечти. Това съвпада и с моите амбиции.

 

Ако не работиш в топ отбори, смисълът е да работиш на място, където хората искат да се развиват, и след време да видиш резултата от своята работа. Това е предизвикателстото.

 

Какво бе първото, което направихте на 8-и януари?

 

- Изгледах първата тренировка до половината и след това аз я довърших. Знаех, че не може да станат чудеса до първия мач с Черноморец, който е доста важен за нашия отбор. Без да има драстични нови неща, реших да продължа нещата, които е започнал Стойо. Той ще бъде мой помощник. Няма драстични промени, защото играчите не могат да променят себе си за 2-3 дни. Повечето време премина в разговори, какво ще бъде.

 

Можем ли да очакваме нови попълнения?

 

- Все още не е ясна пълната картина в клуба с новото ръководство. Аз не съм тук да се пазаря и искам нови играчи. С такива нещата биха изглеждали по-лесни, но аз знам, че ще ми е трудно. Приел съм и негативите. В крайна сметка една промяна винаги води и до негативи, и до позитиви. Дано за ръководството има позитиви, аз съм готов да приема негативите. Аз не съм казал, че съм Обрадович, идвам и почваме да побеждаваме. Моите амбиции са свързани с това отборът да започне да играе все по-добре. И ако има възможност за нови попълнения, да се помисли и ако можем финансово, да си го позволим.

 

Запознахте ли се вече с всички играчи? Има ли потенциал и място за развитие?

 

- Познавам всички момчета, с по-младите са запознах, трите момчета в националния до 17 ги очаквам. Имам ясна представа какво да очаквам, но се надявам с ентусиазма и подкрепата на феновете в събота да победим и нещата да започнат с летящ старт.

 

Няма да давам оценка за досегашната работа на треньорите. Аз съм се съгласил, защото смятам, че всеки поне мъничко може да мръдне нагоре, и във физическо, и в тактическо отношение това би помогнало. Фокусът ни е в бъдещето и няма да сме боксовата круша, каквато досега сме били. Няма как да върнем иначе хората, а това е голямата цел на ръководството.

 

В състава ви има няколко основни играчи от националния отбор U17, на който предстои Световно първенство за юноши, готов ли сте да помагате и за тяхното развитие?

 

- Силно се надявам да мога да им помогна. Децата в Ямбол, които са национални състезатели, тази година основно главата им трябва да е там, да мислят за това световно. Те не могат да са приоритет на нашата работа, но аз искам да са интегрирани, да трупат знания, опит, и който заслужи време, не е проблем да му го дам. Целта е да стабилизираме отбора, а това не става със 17-годишни момчета. Ако се трудят и показват желание, те ще получат своя шанс. Те трябва да се подготвят да стават баскетболисти. Главите на повечето са другаде. Силно се надявам да видя обратното от тях. При всички случаи на тренировки те ще имат специално внимание на тяхното израстване, развитие, във всяко едно отношение.

 

Със сигурност проблемите на Ямбол не са само в игрови план...

 

-  Надявам се тепърва да бъде изградена структурата на клуба, имам обещанието на новото ръководство. Всичко ще се случва постепенно. Наясно съм, че отивам да работя в отбор, който има нужда от подобрение на организацията. Доста съм видял, и в България, и в чужбина, но реалностите са такива. Бавно, постепенно, според възможностите ни, ще се опитваме да подобряваме нещата.

 

И накрая, очакват ви два ключови мача за дебют - Черноморец и Академик София, как изглежда отборът преди тях?

 

- Имаме своите проблеми, Дарин Иванов и Стоян Петков са със своите болежки, а Евгени Иванов бе в болница с вирус за преливане на течности и още е отпаднал. Проблемите ги има, но това не е оправдание.

 

Честно казано, още не мисля за Академик, само за Черноморец. С всеки един мач ще се опитваме да подобряваме и физическото, и тактическо, и игрово състояние. Резултатите показват, че не е добро. Надявам се и вярвам, че февруари, когато няма да има мачове, там да е моментът, в който да повдигнем нивото и състоянието на отбора и да влезем в третото завъртане с вяра и самочувствие.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Ямбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи