Четири легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за световното U17


Четири легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за световното U17
(сн. БФБ)
05-03-2020 09:16 | basketball.bg

Четири от най-големите легенди на българския баскетбол ще изтеглят жребия за световното първенство за юноши до 17-годишна възраст.

 

Медалистките от Олимпийски игри Диана Брайнова-Брайнова, Снежана Михайлова, Надка Голчева и Петкана Макавеева ще са ВИП-гостите на церемонията по теглене на жребия и ще участват в определянето на групите на турнира. 

 

Събитието е в петък от 11:00 часа в хотел "Рамада София Сити Център" в столицата, а световното първенство ще се проведе в „Арена Армеец“ от 4 до 12 юли.

 

Петкана Макавеева е родена на 4 октомври 1952 г. В славната си кариера играе за Септемврийска слава (Монтана), ЦСКА: 1969-1971, Академик (София), но най-силните си години посвещава на Левски-Спартак. Девет пъти е шампионка на България, а десет вдига Купата на страната. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на европейските шампионки през 1984 г. с Левски Спартак, а също –  и купата „Лиляна Ронкети“ със „сините“. Седем години е капитан на националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Има и два медала от Европейско първенство – бронзов от 1976 г. и сребърен от 1983. През 1976 г. е включена в Идеалния отбор на Европа.

 

Надка Голчева е родена на 12 март 1952 г. Прекарва цялата си кариера в Левски, като 10 години е капитан на отбора. Носител на 6 титли и девет Купи на България. Тя е сред златните момичета, които печелят Купата на европейските шампионки през 1984 г. с Левски Спартак, а също –  и два пъти купата „Лиляна Ронкети“ със „сините“. Неизменна водеща фигура в националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Двукратна сребърна медалистка от европейско първенство и веднъж печелила бронзов медал. Включена е в Идеалния отбор на Европа за 1984.

 

Снежана Михайлова е родена на 29 януари, 1954 г. Професионалният й път минава през Академик (Варна), Академик (София) и  Славия. По два пъти е шампионка и носителка на Купата на България. С националния отбор е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Бронзова медалистка от европейското първенство през 1976 г.

 

Диана Дилова-Брайнова е родена на 1 ноември, 1952 г. Състезателната й кариера преминава в столичния Локомотив, с който е носител на Купата на България през 1971 г. Осем години е неизменна част от националния отбор, с който е носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и бронзов – от Монреал’76. Има и сребърен и бронзов медал от европейски първенства.

 

Съчетаването на опита и младостта по време на жребия се превръща в запазена марка за организаторите на световното първенство от БФБаскетбол. От централата вече събраха настоящите играчи на мъжкия национален отбор с техните наследници от юношеския състав, който ще се бори за слава на Мондиала в София. Двата тима заедно представиха логото на шампионата, като заснеха специално видео. „Изгряваме заедно“ казват мъже и момчета в клипчето, което можете да видите тук:

 

 

Освен, че по време на събитието ще бъдат определени групите за турнира, на него ще бъде представена и специалната купа уникат, която шампионът на планетата ще получи

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U17, София 2020
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи