Планират аматьорските лиги да могат да излъчват претенденти за влизане в НБЛ


Планират аматьорските лиги да могат да излъчват претенденти за влизане в НБЛ
(сн. ББЛ)
05-03-2020 11:00 | basketball.bg

Българска федерация по баскетбол (БФБаскетбол) планира да приобщи двете най-големи аматьорски лиги в страната – Българска баскетболна лига (ББЛ) и Национална аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) в структурата на държавните първенства за мъже.

 

БФБаскетбол покани официално всяка от двете организации да създаде своя Втора лига с минимум осем клуба, регистрирани съобразно Закон за физическото възпитание и спорта и Закон за юридическите лица с нестопанска цел. Лигите ще бъдат управлявани автономно от ББЛ и НАЛБ, като след края на редовния сезон се планира обща плейофна фаза, която ще излъчи претенденти за влизане в Националната баскетболна лига.

 

Поканата до ръководствата на ББЛ и НАЛБ е подписана от президента на БФБ Георги Глушков и от Виктор Кирков, собственик на компанията „Спортс Мениджмънт България“, която от 17 февруари е част от оперативното управление на федерацията.

 

„През миналата седмица проведох разговори с Орлин Атанасов от ББЛ и Мартин Механджиев от НАЛБ, за да им разясня какви ще са ползите за техните организации, в случай че решат да приемат предложението на федерацията. На практика те ще получат представителство в ръководните органи на БФБ, а техните членове ще имат възможност за развитие в Национална баскетболна лига още от сезон 2021/2022“, коментира Кирков.

 

Той допълни, че ББЛ и НАЛБ ще получат достъп до част от ресурсите на федерацията, а техните длъжностни лица биха имали възможност за кариерно развитие. "Не е далече и моментът, в който организаторите на вторите лиги и участниците в тях биха имали и финансов интерес, ако решат да се присъединят към това начинание“, каза още Кирков.

 

Българската федерация по баскетбол очаква официален отговор на своята покана до двете аматьорски лиги най-късно до 13 март, 2020 година, но този срок може да бъде удължен в случай, че постъпи молба с подобно искане.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи